Mészáros Lőrinchez került a tatabányai földgázvezeték-rendszer

POLITIKA
2022 szeptember 5., 6:34
comments 13

Hamarosan a Mészáros Lőrinc érdekeltségben álló Opus Tigáz lesz a tatabányai földgázvezeték-rendszert üzemeltető Turulgáz Zrt. tulajdonosa, írja a 24.hu. Az Opus Tigáz még 2003-ban, Mészáros érkezése előtt szerzett részesedést a cégben, most 195 millió forintért vásárolja meg a maradékot az önkormányzattól.

A képviselő-testületben a fideszesek az ellenzéki összefogással szakított képviselők szavaztak igennel, a polgármester és maradék három szövetségese nem támogatta az üzletet.

photo_camera Mészáros Lőrinc feleségével, Várkonyi Andreával 2022. június 1-én a Várkert Bazárnál Fotó: Németh Dániel/444

A Turulgáz sokáig nyereséges volt, köszönhetően a gázszolgáltató (MVM Égáz-Dégáz Kft.) által fizetett üzemeltetési díjnak. Az MVM azonban az új szerződések megkötésekor rendre csökkentette ezt az összeget, az önkormányzat végül még az Opus Tigáztól is kért szolgáltatói ajánlatot, de az még kevesebbet kínált.

A többségi tulajdonos Opus Tigáz évek óta próbálta megvásárolni a Turulgáz egészét, de az önkormányzat mindig nemet mondott. 2020 óta az Opus Tigáz mindig leszavazta az éves osztalékok kifizetését, százmilliós bevételtől megfosztva a várost.

„Eljutottunk oda, hogy a monopolhelyzetben lévő két nagy energiaszolgáltató, az MVM és a Tigáz működése révén, amely mögött jól tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc áll, gyakorlatilag megszűnt a piac és a verseny. Senkinek nincs mozgástere, csak nekik” - mondta Szücsné Posztovics Ilona polgármester a 24.hu-nak.

Augusztusban derült ki, hogy az Opus Tigáz ügyfelei átlagosan nyolcezer forinttal kénytelenek többet fizetni a gázért, mint akik az állami MVM-mel állnak szerződésben. A kormány ezt azzal indokolta, hogy „a területi sajátosságok miatt az Opus Tigáz üzemelteti a leghosszabb elosztói hálózatot hazánkban, ezért itt szükségszerűen magasabb a hálózatra számított rendszerhasználati díj is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt