Márki-Zay szerint a CÖF és az MMM finanszírozásában az a különbség, hogy hozzájuk a pénz nem állami forrásból jön

belföld
2022 szeptember 6., 13:51
comments 3

Múlt héten a Magyar Hang podcastjában a volt miniszterelnök-jelölt nem volt meggyőző a kampányfinanszírozást illetőleg, de azt mondta, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) pénzügyi elszámolása akár egy héten belül is nyilvánosságra kerülhet.

Kiderült, az Action for Democracy (AD) szervezet nem a kampányra küldött (sok) pénzt, hanem az MMM-nek. Az MMM nem mint politikai párt, hanem mint civil szervezet kampányolt az ellenzéki összefogás mellett. Ez a módszer többeket – így a Transparency Internationalt és a korrupciófigyelő K-Monitort is – emlékeztetett a Fidesz-féle szatellitszervezet, a CÖF működésére, mely ugyancsak civil szervezetként költi a (közpénz)százmilliókat kampánytevékenységre.

A Mérce kérdésére, hogy jól értik-e, hogy Márki-Zay Péter „azt állítja, a Transparency International (és egyébként a K-Monitor korrupciófigyelő szervezet) által is hozott CÖF-hasonlat csak annyiban nem állja meg a helyét, hogy az MMM nem használt fel állami pénzt, amúgy pedig megállja a helyét, Márki-Zay Péter kategorikusan kijelentette: igen."

Az AD önmeghatározása szerint olyan aggódó civilekből álló globális szervezet, amely erőt/hatalmat akar adni azoknak, „akik a szabadságért és a demokráciáért küzdenek”, teszik ezt úgy, hogy a 2022-es „kulcsfontosságú csatatérállamokban” megpróbálják elősegíteni a demokratikus polgári aktivizmust.

A civil szervezetben olyan emberek vállalnak tanácsadást, mint Anne Applebaum történész és újságíró, Wesley Clark tábornok, a NATO európai fegyveres erőinek volt főparancsnoka, Timothy D. Snyder, a Külkapcsolatok Tanácsának tagja, de szintén tag Jami Miscik, a CIA korábbi igazgatóhelyettese, valamint Chris Maroshegyi, a Meta stratégiaalkotója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt