Fosszilis vs. megújuló energia: az extrém hőség kikezdte Kalifornia áramellátását

energia
2022 szeptember 07., 13:59
comments 1

Kaliforniában a hőhullám hőmérsékleti rekordokat döntöget, felperzselte az államot, és a tűréshatárig juttatta az elektromos hálózatot.

A múlt héten az állam elektromos hálózatát felügyelő Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető (CAISO), kiadta az elsőt a sok riasztásból, arra kérve a kaliforniaiakat, hogy csökkentsék az energiafelhasználásukat, és kerüljék a nagy méretű készülékek használatát vagy az elektromos járművek töltését 16 és 21 óra között, amikor a naplemente hatására csökkenő napenergia és a munkából hazatérő emberek keresletnövekedése extra terhelést jelent a hálózaton.

Az állam legnagyobb kereskedelmi áramszolgáltatója azt javasolta, hogy az áramfogyasztási csúcsidőszakban ne használjanak porszívót, mosó- és mosogatógépet, a klímaberendezések termosztátját pedig ne állítsák 25-26 Celsius foknál alacsonyabbra.

Riasztás Los Angelesben szeptember 6-án
photo_camera Riasztás Los Angelesben szeptember 6-án Illusztráció: PATRICK T. FALLON/AFP

Az állam villamosenergia-hálózata jelentősebb kiesés nélkül vészelte át a hétvégét, de a hatóságok arra számítanak, hogy a villamosenergia-igény eléri az 51 ezer megawattot, ami a valaha volt legmagasabb az államban, így megint riasztás van érvényben 16 és 21 óra között.

Old energy vs. new energy

Az energiatakarékosságra irányuló felhívások természetesen vitát váltottak ki. „Ez az elmaradott demokrata párti vezetés valósága” – mondta Austin Scott republikánus képviselő, aki szerint „a »zöld energiás« infrastruktúrájuk még a drága elektromos járműveiket sem tudja támogatni”.

A Vox arról írt, hogy az az érv, miszerint a megújuló energia felelős a hálózat meghibásodásaiért, pontatlan, fantáziátlan és egyáltalán nem veszi figyelembe a lényeget: hogy a probléma nem az energiaforrásokkal van, hanem azzal, hogy extrém időjárás sújtja az államot.

Mark Dyson, az RMI nevű zöldenergia-agytröszt szén-dioxid-mentes villamosenergia-programjának ügyvezető igazgatója szerint az USA egyik legnagyobb áramszünete a közelmúltban a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra kudarcainak, nem pedig a megújuló energiaforrásoknak volt köszönhető.

Texas meggyőző példa erre: 2021-ben egy téli vihar leállította az állam energiatermelésének nagy részéért felelős földgáz-infrastruktúrát, így több millió texasi maradt áram nélkül közel egy hétig, aminek köszönhetően több százan meghaltak.

Gyalogosok sétálnak egy jeges úton 2021. február 15-én a texasi Kelet-Austinban. Az Uri téli vihar rekordhideg időjárást hozott Texasba, ami forgalmi késéseket és áramkimaradásokat okozott, a viharok pedig 26 államon söpörtek végig, fagyos széllel és sok csapadékkal.
photo_camera Gyalogosok sétálnak egy jeges úton 2021. február 15-én a texasi Kelet-Austinban. Az Uri téli vihar rekord hideg időjárást hozott Texasba, ami forgalmi késéseket és áramkimaradásokat okozott, a viharok pedig 26 államon söpörtek végig, fagyos széllel és sok csapadékkal. Fotó: Montinique Monroe/Getty Images/AFP

Az állam republikánus döntéshozói hamar a megújuló energiát – különösen a szélturbinákat – hibáztatták az áramkimaradásokért, pedig minden jel szerint nem a megfagyott szélturbinák voltak a felelősek. Most pedig ugyanezek a szélerőművek támasztották alá az állam elektromos hálózatát a hőhullám idején, ami ezen a nyáron kikapcsolta a földgázüzemeket.

A klímaváltozás-tagadók előszeretettel beszélnek arról, hogy a megújuló energia nem mindig áll rendelkezésre, és az elektromos járművek sok energiát fogyasztanak. Mindkettő igaz, de normál működési körülmények között ezek nem jelentenek problémát. Az elektromos járművek piaca nő, és a szoftverük lehetővé teheti, hogy automatikusan ütemezzék a töltést csúcsidőn kívülre, amikor alacsonyabb a kereslet.

Eközben Kalifornia energiamixét – annak ellenére, hogy az állam jelentős beruházásokat fektet a tiszta energiába – továbbra is többnyire fosszilis tüzelőanyagokból fedezik, és a szél- és napenergia napközbeni ingadozása könnyen megtervezhető, amikor az állam nem néz szembe fullasztó hőhullámmal.

Az üzemanyagforrástól függetlenül viszont megkerülhetetlen tény, hogy az elektromos hálózat egyszerűen nincs felkészülve a klímaváltozás miatti szélsőséges hőségre.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Kettős hatás

Eric Fournier, az UCLA Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének kutatási igazgatója a lapnak elmondta, hogy a hő hálózatra gyakorolt hatása kettős.

  1. Többen kapcsolják be a klímaberendezésüket, és hosszabb ideig üzemelnek a forró napokon, ami azt jelenti, hogy nagyobb az áramigény.
  2. A hő fizikailag hat a hálózat infrastruktúrájára, emiatt a vezetékek kevésbé hatékonyan vezetik az áramot, és a transzformátorokat meg hőerőműveket a hőmérsékleti határértékekre szorítják. Ahogy a hőmérséklet nő, a klímaberendezéseknek keményebben kell dolgozniuk a levegő hűtése érdekében, emiatt pedig több energiát fogyasztanak, és még jobban megterhelik a hálózatot.

Dyson szerint amikor a 20. században megtervezték ezeknek az energiahálózatoknak az alapjait, nem tudták, hogy az időjárás sokkal szélsőségesebb lesz mindkét irányban, és most különösen látszanak a nagy, elöregedő fosszilis tüzelésű erőművek gyengeségei. Mivel a klímaváltozás továbbra is szélsőségesebb időjárási eseményekhez és több hálózati meghibásodáshoz vezet, már nem lehet a 20. századi módszerekkel visszatérni az akkori, stabilabb hálózathoz, ráadásul az növelné a globális felmelegedést. Ezen a pályán változtatni nehéz és kényelmetlen lesz, és a közeljövő tele lehet áramszünetekkel, de a hőhullámok és más klímaproblémák várhatóan rosszabbodni fognak. Ebből nem a fosszilis tüzelőanyagok fogják jelenteni a kiutat.

A hőségben az államot sújtó erdőtüzek is kiterjedtek. A múlt hétvégén több ezer embert kellett kitelepíteni, a lángok lakott településeket is elértek.

Az amerikai meteorológiai szolgálat kánikulára adott ki figyelmeztetést Dél-Kalifornia nagy részére csütörtökig.
photo_camera Az amerikai meteorológiai szolgálat kánikulára adott ki figyelmeztetést Dél-Kalifornia nagy részére csütörtökig. Fotó: Mario Tama/Getty Images/AFP

A hőhullám tovább szárítja a 22 éves megaaszálytól már amúgy is kiszáradt növényzetet. Nyugaton, Kaliforniától Washingtonig és kelet felé, Montana államban széles régiót fenyegetnek jelentős erdőtüzek. (Vox, Axios, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.