A brit kormány két évre befagyasztja a lakossági energiaárakat

energia
2022 szeptember 08., 16:17

A korábban tervezettnél több mint 1000 fonttal (kb. 460 ezer forint) alacsonyabb szinten befagyasztja a háztartási energiaárakat a brit kormány, az intézkedés két évre szól – jelentette be Liz Truss, a Konzervatív Párt új elnöke, egyben az új brit miniszterelnök.

A brit országos energiafelügyeleti hatóság (Ofgem) az eredeti tervek alapján októbertől a mostani 1971 fontról (kb. 900 ezer forint) 3549 fontra (kb. 1,6 millió forint) emelte volna azt az összeget, amit a szolgáltatók egy-egy brit háztartásnak évente számlázhatnak az energiaszolgáltatásért.

Liz Truss az alsóházban ismertette a kormány cselekvési programját a megélhetési költségek emelkedésének megfékezésére. Azt mondta: októbertől a következő két évre 2500 font (kb. 1,15 millió forint) lesz a háztartásoknak évente számlázható átlagos energiaellátási díj felső határa.

photo_camera Fotó: Geoff Caddick/AFP

A brit kormányfő azt mondta, az intézkedés „felülírja” az Ofgem árlimit-megállapító jogkörét.

Az energiaár-garancia néven meghirdetett árbefagyasztás októbertől fél évig az üzleti szektorra is vonatkozik, utána a kormány igyekszik megfelelő további támogatást adni az üzleti vállalkozásoknak – mondta Truss.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy felgyorsítják az összes fellelhető hazai energiatartalék kiaknázását, beleértve az északi-tengeri kőolaj- és földgázkitermelést. Azt mondta, a kormány új engedélyezési eljárásokat indít, és várhatóan száznál több kitermelési és feltárási engedélyt ad ki. Azokat az indítványokat viszont elutasította, hogy a kormány vessen ki különadókat az energiaipari nagyvállalatok által elért kiugró eredményekre. Truss azt mondta: a vállalati adóterhek növelésével nem lehet gazdasági növekedést elérni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.