A Gyűrűk Ura sorozat stábja tiltakozik a színészeiket érő rasszista zaklatás ellen

rasszizmus
2022 szeptember 08., 11:39
comments 48

A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi című sorozat szereplői nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélik a rasszista gyalázkodást és bántalmazást, amit azóta tapasztalnak, hogy elkezdtek dolgozni a világ legdrágább sorozatán - írja a Guardian.

„Mi, A hatalom gyűrűi szereplői, teljes szolidaritással állunk ki és tiltakozunk a szűnni nem akaró rasszizmus, fenyegetések, zaklatás és visszaélések ellen, melyeknek néhány színes bőrű színésztársunk nap mint nap ki van téve. Nem vagyunk hajlandóak ezt figyelmen kívül hagyni vagy eltűrni” - közölték szerda este a sorozat hivatalos Twitterén.

„J.R.R. Tolkien egy olyan világot teremtett, amely lényegéből adódóan multikulturális. Egy olyan világot, amelyben a különböző fajokból és kultúrákból származó szabad népek összefognak, szövetséget kötnek, hogy legyőzzék a gonosz erőit. A Hatalom gyűrűi ezt tükrözi. A mi világunk sosem volt színtisztán fehér, a fantasy sosem volt színtisztán fehér, Középfölde nem színtisztán fehér. A fekete, őslakos és más színes bőrű embereknek helyük van Középföldén, és nem is mennek innen sehová.”

A hatalom gyűrűi szereplőinek egy része egy New York-i vetítésen.
photo_camera A hatalom gyűrűi szereplőinek egy része egy New York-i vetítésen. Fotó: DIMITRIOS KAMBOURIS/Getty Images via AFP

Már februárban, amikor bemutatták a sorozat előzetesét, dühös kommentek árasztották el a YouTube-ot a színes bőrű színészek láttán. Nemrég pedig a sorozatot gyártó Amazon függesztette fel az értékelések közzétételét a streaming-szolgáltatásában, így próbálva fellépni a negatív kommentek ellen.

Tegnap este A Gyűrűk Urából készült mozifilmek sztárjai is megszólaltak Elijah Wood Twitterén. A fotón a szintén hobbitokat játszó Dominic Monaghannel és Billy Boyddal olyan pólót viselnek, amin tünde nyelven a „Mindannyiótokat szívesen látunk itt” felirat olvasható, különböző színű és formájú fülek fölött. A posztot azzal folytatták, hogy a színes bőrű rajongók mellett is kiálltak, akik szintén támadásoknak vannak kitéve pusztán azért, mert rajongani mernek Tolkien világáért.

Urfi Péter nemrég írt A hatalom gyűrűiről: Egy sorozat mind felett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.