Jelentős drágulás mellett áruhiány jöhet télen Európában alapvető zöldségekből és gyümölcsökből

élelmiszer
szeptember 8., 17:01
comments 1

A Financial Times arról írt, hogy a Copa-Cogeca, az EU-s mezőgazdasági termelők szervezete, a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható, ezért az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit.

A közleményük szerint sokan üzembezárásokra vagy a termelés csökkentésére kényszerültek, így azt szeretnék, hogy a képviselt iparágak maradjanak ki az energia kvótaalapú elosztásának rendszeréből, amennyiben az EU a terveknek megfelelően ebbe az irányba indulna el. „Az energiaárak, különösen a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat és ezáltal az alapvető mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmány-alapanyagok folyamatos szállítását” – írják az EU-s energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülése előtt.

photo_camera Fotó: Jean-Michel Delage/Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság javaslatcsomagja szerint a villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó EU-s tervekben szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, melyik cégek juthatnának mennyi áramhoz és földgázhoz. A miniszterek pénteki brüsszeli tárgyalásán szó lesz arról is, hogy az Európai Bizottság extranyereség-adót vetne ki az energiaár-emelkedésen kaszáló cégekre.

Magyarországon az inflációt jelentős részben az élelmiszerárak emelkedése hajtja. (FT via G7)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt