Jelentős drágulás mellett áruhiány jöhet télen Európában alapvető zöldségekből és gyümölcsökből

élelmiszer
2022 szeptember 08., 19:01

A Financial Times arról írt, hogy a Copa-Cogeca, az EU-s mezőgazdasági termelők szervezete, a FoodDrink Europe és a PFP, két nagy élelmiszer-termelői szövetség szerint télen áruhiány és jelentős további drágulás várható, ezért az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit.

A közleményük szerint sokan üzembezárásokra vagy a termelés csökkentésére kényszerültek, így azt szeretnék, hogy a képviselt iparágak maradjanak ki az energia kvótaalapú elosztásának rendszeréből, amennyiben az EU a terveknek megfelelően ebbe az irányba indulna el. „Az energiaárak, különösen a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat és ezáltal az alapvető mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmány-alapanyagok folyamatos szállítását” – írják az EU-s energiaügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülése előtt.

photo_camera Fotó: Jean-Michel Delage/Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság javaslatcsomagja szerint a villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó EU-s tervekben szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, melyik cégek juthatnának mennyi áramhoz és földgázhoz. A miniszterek pénteki brüsszeli tárgyalásán szó lesz arról is, hogy az Európai Bizottság extranyereség-adót vetne ki az energiaár-emelkedésen kaszáló cégekre.

Magyarországon az inflációt jelentős részben az élelmiszerárak emelkedése hajtja. (FT via G7)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.