Szabálysértő lehet 18 fokosra csökkenteni a középületek fűtését

munka
2022 szeptember 08., 13:15
comments 25

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket (a kórházakat és a szociális intézményeket kivéve), hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A miniszter azt is mondta, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum.

Erről még nem jött ki rendelet, de a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetője, Boros Péterné a HVG-nek azt mondta:

ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20-22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelenthet.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény kimondja, hogy: „Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani, ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.”

photo_camera Illusztráció: pexels.com

A 18 fokos hőmérséklet könnyű fizikai munkánál sem lenne teljesen szabályszerű, ott is a minimum lenne (18–20 fok az előírás), közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18, míg nehéz fizikai munka esetén 12–14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozóknak. Persze az MKKSZ szerint ha kikérik a véleményüket, ülőmunkánál akkor is minimum 19 fokot kértek volna, mint Németországban.

Boros Péterné a lapnak azt mondta, a kormánynak értesítenie kellett volna a dolgozókat, de ez csak a Kormányinfóból derült ki. Pedig korábban jelezték, hogy szeptemberre össze kellene hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely minisztériumi feladatkörébe tartozik. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt