0,4 százalékkal esett vissza az orosz gazdaság 2022 első felében

külföld
2022 szeptember 09., 18:53
comments 4

4,1 százalékkal csökkent a második negyedévben az orosz gazdaság bruttó hazai kibocsátása (GDP) éves összevetésben, de 0,6 százalékkal emelkedett az első negyedévhez viszonyítva. Az orosz statisztikai hivatal pénteki közlése szerint a kibocsátás értéke 69,3 ezer milliárd rubel (1,14 ezer milliárd dollár) volt az első fél évben, ami 0,4 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

Ágazati bontásban az építőipar hozzáadott értéke nőtt a leggyorsabban (4 százalék), de az energiaipar, a mezőgazdaság, az ingatlan-, valamint az információs és kommunikációs szektor is növekedést mutatott. A legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelem (14,1 százalék) és a vízügyi szolgáltatások (9,2 százalék) területén volt, de a vendéglátás hozzáadott értéke is csökkent a második negyedévben.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb becslése szerint a GDP idén 2,9 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken. A minisztérium korábbi előrejelzése 7,8 százalékos visszaesésről szólt 2022-re, amit később 4,2 százalékra módosítottak.

Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter a Vlagyivosztokban zajló 7. Keleti Gazdasági Fórumon kedden azt mondta, az orosz gazdaság az év utolsó negyedévében már ismét növekedést érhet el az előző negyedévhez viszonyítva, és 2024-ben akár 2,6 százalékkal is bővülhet.

Resetnyikov ismertetett egy olyan elemzést is, amely hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval számol az országot sújtó szankciók miatt. Ennek egyik verziója szerint gazdaság jövőre 8,3 százalékkal gyengülhet, míg a „borúlátó” forgatókönyv szerint a mélypontot 2024-ben éri el, akkor a GDP 11,9 százalékkal marad majd el a 2020-as szinttől.

Az orosz statisztikai hivatal pénteken közölt inflációs adatai szerint a fogyasztói árak éves növekedési üteme augusztusban 14,3 százalékra lassult a júliusi 15,1 százalékról. Az elemzői várakozások átlaga 14,3 százalék volt, míg a bázisidőszakban, tavaly augusztusban 6,68 százalékos inflációt mértek. A közlemény szerint az éves maginfláció a júliusi 18,40 százalékról a múlt hónapban 17,71 százalékra lassult.

Oroszországban az Ukrajna elleni invázió kezdetét követően az infláció havi alapon 7,61 százalékra gyorsult márciusban, ez 1999 óta a leggyorsabb havi növekedésnek felelt meg. Az inflációs nyomás azóta lassult, és ez a monetáris politika további enyhítését hozhatja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.