Az utolsó útra kísért birodalom

külföld
2022 szeptember 09., 09:42
comments 6

Mintha Romulus Augustulus, az utolsó római császár és Ferenc József, az utolsó említésre méltó Habsburg uralkodó néhány napon belül haltak volna meg. Mihail Gorbacsov és II. Erzsébet halála 2022. augusztus 30-án, illetve szeptember 8-án körülbelül ilyen kaliberű történelmi események. A négy uralkodó élete és halála közt vannak különbségek, de a legfontosabb dolog mégis összeköti őket.

Gorbacsov és II. Erzsébet 1989-ben, a Windsori kastélyban
photo_camera Gorbacsov és II. Erzsébet 1989-ben, a Windsori kastélyban Fotó: ANDRE DE WET/AFP

Romulus Augustulus egy akkor már az utolsókat rúgó birodalom rövidke záróepizódjának főhőse volt, akárcsak az utolsó szovjet pártfőtitkár. Az alattvalói szemszögéből nézve végeláthatatlanul hosszú ideig uralkodó Ferenc József egy anakronisztikus operettbirodalom teljes szétesését nézhette végig, akárcsak II. Erzsébet, aki minden valószínűség szerint az utolsó jelentős és népszerű brit királynőként szerepel majd a történelemkönyvekben.

A birodalmak fokozatos rohadása és széthullása egyrészt nem szép látvány, másrészt sok szenvedéssel is jár. Gorbacsov halála után, a számos méltatás mellett, bőven voltak olyan hangok is, amik az utolsó szovjet vezető bűneit vetették szemére, bármiféle tekintet nélkül a gyász óráira (perceire? napjaira?). Ezeket a hangokat Magyarországon hangosabban lehetett hallani, hiszen a Szovjetunió által elkövetett borzalmakat itt, vagy legalábbis a közvetlen környéken kellett megszenvedni.

II. Erzsébet halála kapcsán is bőven vannak ilyen hangok. Ezeket Kelet-Európában, illetve általában Európában kevésbé lehet hallani, hiszen a brit birodalom évszázados pusztítását nem fehér emberek szenvedték meg, hanem szinte kizárólag távoli kontinensek lakói. Szudántól Indiáig bőven van miért haragudni a britekre, a brit uralkodókra, és a gyász órában (perceiben? napjaiban?) nem elfelejteni, hogy mi történt alig néhány évtizede.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.