Felfüggesztették az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást

háború
2022 szeptember 09., 10:56
comments 1

Az Európai Tanács pénteken elfogadott egy határozatot, amivel teljes egészében felfüggesztették az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást. Ennek megfelelően mostantól az orosz állampolgárokra az Uniós Vízumkódex általános szabályai vonatkoznak.

Ennek értelmében

  • 35 euróról 80 euróra emelkedik a vízumkérelem díja,
  • a kérelmezőknek több igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk,
  • meghosszabbodik a vízumkérelem elbírálásának határideje,
  • és szigorúbbá válnak a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását érintő szabályok.

A vízumkönnyítési megállapodás kiváltságos belépést tesz lehetővé az Unióba a velünk közös értékeket valló, megbízható partnereink polgárai számára. Azzal, hogy provokáció nélkül indított és indokolatlan agresszív háborút folytat Ukrajnával szemben, és válogatás nélküli támadásokat hajt végre a polgári lakosság ellen, Oroszország megrendítette ezt a bizalmat, és lábbal tiporja nemzetközi közösségünk alapvető értékeit. Mai döntésünk az orosz lépések egyenes következménye, és újabb bizonyítéka az Ukrajna és népe iránti szilárd elkötelezettségünknek” -közölte a döntés után Vít Rakušan cseh belügyminiszter.

A teljes felfüggesztés az EU-ba rövid távú tartózkodás céljából érkező utazók valamennyi kategóriáját érinti. Az Európai Bizottság várhatóan további iránymutatásokat terjeszt elő annak érdekében, hogy ez a felfüggesztés ne érintse hátrányosan az EU-ba fontos célból utazó egyes személyeket, például az újságírókat, a politikai disszidenseket és a civil társadalom képviselőit.

A határozatot várhatóan 2022. szeptember 9-én hirdetik ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A jogszabály az elfogadásának napján hatályba lép, és 2022. szeptember 12-én meg kell kezdeni alkalmazását. (Consilium.europa.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.