II. Erzsébet 1993-ban „friss pogácsát és fehér asztali bort” kapott a bugaci csárdában

belföld
szeptember 9., 8:30
comments 6

Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter, majd Göncz Árpád fogadta 1993-ban a Magyarországra látogató II. Erzsébetet és férjét, Fülöpöt. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy a csütörtökön 96 évesen elhunyt brit uralkodó Magyarországon járt.

A királynőt katonai tiszteletadással várták a Kossuth téren, majd díszvacsorát adtak neki a Parlament Vadásztermében. De előtte még megnézte a budai Várat és pár festményt a Nemzeti Galéria előcsarnokában. Ezután az Országos Széchenyi könyvtárba mentek, ahol személyre szóló kiállítást rendeztek neki magyar családi kapcsolatai miatt. II. Erzsébet ükanyja ugyanis az 1800-as évek elején élt Rhédey Klaudia grófnő volt.

A Hortobágyra nem sikerült elvinni őket, csak Bugacra egy csárdába, ahova, ahogy a híradó kiemelte, „egyébként egy félórás késéssel érkezett”. Itt a beszámoló szerint „a Bugac Tours munkatársai igazi magyar vendéglátással, friss pogácsával, fehér asztali borral kedveskedtek, na és műsorral, amit a kalocsai gyermekbokréta állított össze, régi lakodalmas szokások alapján”. Erzsébet kapott egy „naiv festményt”, egy kulacsot és egy „népi faragást” is. Előételnek hideg kacsa- és libasültet kapott, majd volt ökörsütés és bográcsgulyás, házi sütemények és „jó magyar borok”. Ezután persze volt puszta-bemutató is csikósokkal meg ostorcsattogtatással.

Később a Néprajzi Múzeumban és a Szépművészetiben is jártak, hajókázott a Dunán, majd találkozott Demszky Gáborral a Gerbaud-ban, végül beszédet mondott a Parlamentben, ahol „üdvözölte hazánk csatlakozási terveit az Európai Közösséghez”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt