Rétvári elmagyarázta, hogy mire használják az orosz IQ-tesztet

belföld
szeptember 9., 15:59
comments 24

Országszerte IQ-tesztet végeztetnek az állami gondozott gyerekekkel. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) igazgatója a Belügyminisztérium felkérésére hivatkozva adott ki erről utasítást augusztus 10-én. Az utasításban levő link a Testometrika nevű orosz oldalra, illetve annak angol változatára mutat.

A DK-s Arató Gergely Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte a kezdeményezéssel kapcsolatban. Arató az alábbiakat szerette volna megtudni:

  • Mi a célja ennek a tesztnek?
  • Miért pont ezt az orosz tesztet választották, miért nem egy validáltat?
  • Ki döntött a teszt elvégzéséről?
  • Fizettek ezért az orosz vállalatnak, vagy ingyen kapták a teszteket?
  • Mire kívánják felhasználni az eredményeket, és mi védi a részt vevő gyerekek személyes adatait, különösen az anonimitásukat?

Pintér helyett Rétvári Bence államtitkár reagált, a probléma, hogy a lényeges kérdésekre nem adott választ. Azt írta, hogy az Orbán-kormány elkötelezett abban, hogy azok a családjukat nélkülöző, traumatizált gyermekek is megkapják azokat a kapaszkodókat, jövőjüket segítő lehetőségeket, amelyeket a saját családjukban élő gyerekek. Rétvári fontos mérföldkőnek nevezte a gyermekvédelemben élők szűrését a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel, amely az elmúlt hetekben el is indult. Ez a munka a jövőben további elemekkel és szakmai szereplőkkel bővül.

„A sajtóban megjelent internetes oldal használatával kapcsolatban adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség, így a tesztet kitöltő nem beazonosítható” – írta Rétvári.

Azt is hozzátette, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek pályaalkalmassági szűrése többlépcsős folyamat, melynek célja az értelmi és érzelmi intelligencia felmérése, a tehetségazonosítás és képességvizsgálat, amelyek a támogató beavatkozások előkészítését szolgálják. „A következő időszakban tehát új elemekkel folytatódik a gyermekvédelemben élők jövőjét segítő, pályaválasztását megalapozó, az egyéni kompetenciák mérését még hatékonyabban feltérképező programok rendszerszintű kiépítése” – mondta az államtitkár.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt