Több mint 15 százalékkal drágulhatnak jövőre az autópálya-matricák

gazdaság
2022 szeptember 09., 17:57
comments 7

Egy tavalyelőtti rendelet értelmében az augusztusi infláció mértékével emelik meg január 1-jétől az autópálya-matricák árát, így 15 százalékkal kerülhetnek majd többe. Palkovics László miniszter RTL Híradónak azt mondta, hiába gyorsult 24 éves csúcsára a pénzromlás üteme, nem hiszi, hogy változtatnának a jogszabályon.

A Portfolio számításai szerint a 10 napos matrica 600 forinttal 4420-ra, a megyei 850-nel 6300 forintra drágul egy személyautó esetében. Az egyéves sztrádahasználatért 7310 forinttal többet, 54 160-at kell majd fizetni januártól.

Két évvel ezelőtt született meg a rendelet, ami szerint az autópályák használatának ára az augusztusi infláció mértékével nő januárban. Ezt a kormány akkor azzal indokolta, hogy „az évenként külön beavatkozás nélkül frissülő megoldás legfőbb hozadéka, hogy az úthasználók számára kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása”.

Pénteken Palkovics László minisztert arról kérdezték, hogy nem változtatnak-e az infláció miatt díjemelés szabályain. „Hát ugye hoztunk egy szabályt egyszer, ami ezt a szabályt írta le. Ezen nem nagyon hiszem, hogy kívánnánk változtatni” – mondta a technológiai és ipari miniszter.

A drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint. A kamionosoknak, fuvarozóknak is majdnem 16 százalékkal kell többet fizetniük januártól, amit egy az egyben a fogyasztókra háríthatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt