A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak az engedetlenkedő tanárokat érő fenyegetések miatt

oktatás
szeptember 10., 17:50
comments 3

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen - közölték.

„Tiltakozunk, nemcsak azért, mert a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáinkat, hanem azért is, mert az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg. A megfenyegetett kollégáink számára minden jogi segítséget megadunk!” - írták.

photo_camera A Kölcsey Gimnázium engedetlenkedő tanárai szeptember 5-én. Fotó: Bankó Gábor/444

A szakszervezetek azt javasolják, hogy a pdagógusok szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit, például:

  • az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén;
  • kérjék meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell (így kikerülhető a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírása);
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni.

A PSZ és a PDSZ azt javasolja, hogy a tanárok hétfőtől kezdjenek gördülő sztrájkot, ennek részleteit hamarosan közzéteszik. A tervezett sztrájkot minél előbb jelentsék be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet elkezdeni a munkabeszüntetést.

Október 5-ére, a Pedagógusok Világnapjára a szakszervezetek közös akciót hirdetnek az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál (Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs).

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt