A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak az engedetlenkedő tanárokat érő fenyegetések miatt

oktatás
2022 szeptember 10., 17:50
comments 3

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen - közölték.

„Tiltakozunk, nemcsak azért, mert a kötelezettségszegéssel aránytalan szankcióval fenyegetik kollégáinkat, hanem azért is, mert az oktatási kormányzat ezzel azt bizonyítja, hogy a problémák megoldása helyett inkább megfélemlít, büntet, akár azon az áron is, hogy még több pedagógus esik ki a rendszerből, holott az Alaptörvényben előírt közoktatási feladatellátás már jelenleg sem valósul meg. A megfenyegetett kollégáink számára minden jogi segítséget megadunk!” - írták.

A Kölcsey Gimnázium engedetlenkedő tanárai szeptember 5-én.
photo_camera A Kölcsey Gimnázium engedetlenkedő tanárai szeptember 5-én. Fotó: Bankó Gábor/444

A szakszervezetek azt javasolják, hogy a pdagógusok szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit, például:

  • az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén;
  • kérjék meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell (így kikerülhető a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírása);
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni.

A PSZ és a PDSZ azt javasolja, hogy a tanárok hétfőtől kezdjenek gördülő sztrájkot, ennek részleteit hamarosan közzéteszik. A tervezett sztrájkot minél előbb jelentsék be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet elkezdeni a munkabeszüntetést.

Október 5-ére, a Pedagógusok Világnapjára a szakszervezetek közös akciót hirdetnek az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál (Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.