A Mindenki Magyarországa Mozgalmat támogató amerikai szervezet elutasítja, hogy beavatkoztak volna a magyar választásokba

POLITIKA
2022 szeptember 12., 17:14
comments 6

Határozottan visszautasított az Action for Democracy nevű amerikai szervezet, amely a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) támogatta, minden olyan vádat, amely szerint ők beavatkoztak volna a magyar választásokba. A napokban ugyanis Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt beszélt arról a Magyar Hang podcastjában, hogy a külföldi szervezettől több százmillió forint támogatást kaptak a kampány alatt.

Mint korábban írtuk az Action for Democracy (AD) szervezet nem a kampányra küldött pénzt, hanem az MMM-nek. Az MMM nem mint politikai párt, hanem mint civil szervezet kampányolt az ellenzéki összefogás mellett. Ez a módszer többeket – így a Transparency Internationalt és a korrupciófigyelő K-Monitort is – emlékeztetett a Fidesz-féle szatellitszervezet, a CÖF működésére, mely ugyancsak civil szervezetként költi a (közpénz)százmilliókat kampánytevékenységre.

A Mérce kérdésére, hogy jól értik-e, hogy Márki-Zay Péter „azt állítja, a Transparency International (és egyébként a K-Monitor korrupciófigyelő szervezet) által is hozott CÖF-hasonlat csak annyiban nem állja meg a helyét, hogy az MMM nem használt fel állami pénzt, amúgy pedig megállja a helyét, Márki-Zay Péter kategorikusan kijelentette: igen."

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában azt írta: fontosnak tartják, hogy reagáljanak néhány, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára nyújtott támogatással kapcsolatban felmerült "hagymázas összeesküvés-elméletre, hazugságra és vádaskodásra".

Szervezetük stratégiáját és tevékenységét „kizárólag a demokratikus eszmék és elvek iránti elkötelezettség vezérli” - közölték.

Nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezettől függetlenül dolgoznak - hangsúlyozták -, sok más globális szinten működő alapítványhoz és szervezethez hasonlóan.

Egyúttal kijelentették, hogy határozottan visszautasítanak „minden olyan vádat, amely a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos”.

„Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban” - olvasható állásfoglalásukban.

A szervezet kitért arra is, hogy tanácsadó testületük tagjai személyes minőségükben adnak stratégiai jellegű és nem operatív tanácsokat. „Nem részei az Action for Democracy napi döntéshozatali és támogatási folyamatának, és nem ismerik részleteiben a célországainkban végzett támogató tevékenységünket” - közölték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.