Dezsőfi György: Úgy érzem, mintha félrepöcköltek volna egy sakktáblán

oktatás
2022 szeptember 12., 16:44
comments 2

„Nekem igazából az fájt a legjobban az egészben, hogy én azt gondolom, hogy 9 éve nagyon jól végzem a helyettesi munkámat. Igyekeztem mindent a legjobb tudásom szerint elvégezni és nagyon sok innovációt is szerettem végre hajtani ebben a munkában. Szerettem sok mindent modernizálni, valamiképpen az informatika használatával gyorsabbá, pontosabbá, megbízhatóbbá tenni” - nyilatkozta a miskolci Hermann Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese Dezsőfi György a Partizánnak, aki mellett ma országszerte szolidáris demonstrációkat tartottak.

Dezsőfi György egyike volt azoknak a tanároknak, akik az év kezdetével részt vettek a Tanítanék gördülő polgári engedetlenségi mozgalmában. Dezsőfi az igazgatótól személyesen kapta meg a határozatot, amelyben visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását.

A határozatban indoklás nem volt, a tankerület igazgatója szóban azzal indokolta a döntést, hogy Dezsőfi élére állt a polgári engedetlenségnek, holott azt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg. Dezsőfi szerint ilyen nem történt, ő csak részt vett a megmozdulásban, ahogy tette azt az előző félévben is. Akkor az igazgató annyit mondott neki, hogy mindenki egyéni döntése, részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

„Az bánt a legjobban, hogy gyakorlatilag úgy érzem, mintha félrepöcköltek volna egy sakktáblán. Gyakorlatilag meg sem kérdeztek, tehát a hét folyamán miért nem hívtak be, állítottak a szőnyeg szélére, vontak kérdőre, hogy miért álltam be az a molinó mögé?"- mondta Dezsőfi a Partizánnak.

Dezsőfi azt is kifejtette, hogy ő a polgári engedetlenségben mint magánember és mint szaktanár vett részt, mert egyetért vele, és ma is ezt tenné.

Szerinte ezzel most „elég komolyan megfélemlítették a kollegákat”, és azt gondolja, hogy a tankerület lépése nincs arányban az elkövetett jogsértéssel. A tankerülettől ugyanis több tanár is kapott olyan levelet, miszerint ha részt vesznek a polgári engedetlenségi akciókban, akkor megszüntetik a közalkalmazotti jogviszonyukat. Dezsőfi szerint mivel ennyire egységesek a tanárok által kapott levelek, ezért valószínűleg felülről jöhettek.

Azt is kifejtette, hogy a kormánymédia által hangoztatott narratíva, miszerint csak a tanárok egy része elégedetlen, nem igaz, ugyanis szerinte minden tanár elégedetlen, csak vannak, akik nem merik kockára tenni az egzisztenciájukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.