Elkezdődött Andrej Babis pere

külföld
szeptember 12., 14:29
comments 5

Megkezdődött Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pere hétfőn Prágában a Gólyafészek-ügyben.

A politikust azzal vádolják, hogy ogosulatlanul jutott hozzá mintegy 50 millió koronás (750 millió forintos) európai uniós támogatáshoz a Gólyafészek nevű szabadidőközpont megépítéséhez, amely pályázaton eredetileg csak kis-és középvállalkozások indulhattak volna. A nyomozást lefolytató rendőrség már 2019-ben megállapította, hogy csalás történt, ezután óriási tüntetések kezdődtek Csehországban.

A Gólyafészek-ügy lényege, hogy a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, aminek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

A 68 éves politikus tagadja hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag motiváltnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. A tárgyaláson korábbi asszisztense, Jana Nagyova társaságában jelent meg.

photo_camera Fotó: MILAN KAMMERMAYER/AFP

A meghallgatás nagy érdeklődést váltott ki Csehországban. A prágai járási bíróság épülete előtt jelentős számban jelentek meg a sajtó képviselői, az utca túloldalán pedig Babis ellenfelei. A tüntetők egy imitált börtöncellát építettek fel, amelybe jelképesen bezártak egy tüntetőt, aki a volt miniszterelnök arcképes maszkját viselte. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy Andrej Babis várhatóan indulni kíván a jövő évi cseh elnökválasztáson.

Csehországban márciusban függesztette fel a parlament a volt miniszterelnök mentelmi jogát, amely utat nyitott a most megindult bírósági eljárásnak.

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt