II. Erzsébet 1993-ban Iványi Gábor menhelyét is meglátogatta a Dankó utcában

Történelem
2022 szeptember 12., 10:23
comments 2

II. Erzsébet királynő 1993-as magyarországi látogatásán nemcsak Göncz Árpáddal találkozott és Bugacon evett pogácsát, de felkereste Budapesten az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalan-menhelyét is, amelynek fenntartója az Evangéliumi Testvérközösség, vezetője pedig Iványi Gábor metodista lelkész – derül ki Kőszeg Ferenc Facebook-bejegyzéséből.

photo_camera Fotó: Mónos Gábor/MTI Zrt. Fotószerkesztőség

Kőszeg azt írja, „a brit nagykövetnek nem kellett hosszan magyarázni, milyen jelentősége van annak, ha a királynő egy olyan szociális intézményt látogat meg, amelynek brit hagyományai az Egyesült Királyságban mindenki számára ismertek”.

Azonban Kőszeg visszaemlékezése szerint a magyar rendőrök „megrémültek”, hogy a brit királynő „a rossz hírűnek mondott VIII. kerületbe látogat el, méghozzá a Dankó utcai hajléktalan szállásra”. Emiatt Iványi Gábortól „követelték, hogy állítsa össze a szálló területén tartózkodó hajléktalanok névsorát”, amit Iványi megtagadott, és a nagykövetség is tiltakozott, mondván, hogy furcsa lenne, ha a királynő egy olyan hajléktalan szállót látogatna meg, ahol nincsenek hajléktalanok.

A rendőrök végül engedtek, és „II. Erzsébetet Iványi Gábor vezette végig a menhely helyiségein, a királynőt pedig mind a menhelyen tartózkodó hajléktalanok, mind pedig a menhely előtt összegyűlt kíváncsiak megéljenezték”.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.