Trump arra kéri a bírót, ne engedje az FBI-nak, hogy a nála lefoglalt titkos aktákkal foglalkozzanak

bűnügy
2022 szeptember 12., 16:08
comments 3

A New York Times szerint ezzel az "elterelő mutatvánnyal" a volt elnök feltartóztatja a nyomozást, ami azért zajlik ellene, mert több mint 700 oldalnyi államtitkot csempészett ki a Fehér Házból.

Trump és jogi csapata már augusztus végén is furcsa érveléssel próbálta megakadályozni, hogy az ex-elnök floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat vizsgálhassák a nyomozók. A Guardian akkori cikke szerint ezzel Trump lényegében beismerte, hogy olyan iratok voltak nála, amelyeknek nem szabadott volna.

Az FBI haladéktalanul újra akarja indítani a vizsgálatot az ex-elnök mar-a-lagói birtokán talált kormányzati dokumentumokkal kapcsolatban. Trump ügyvédei hétfőn egy 21 oldalas beadványban viszont arra kérték a szövetségi bírót, ne engedje az igazságügyi minisztériumnak, hogy független vizsgálatnak vessék alá a lefoglalt iratokat, és akadályozza meg, hogy az FBI és az ügyészség tanulmányozhassa azokat - amíg egy úgynevezett különleges szerv át nem vizsgálja mindegyiket.

photo_camera Trump mar-a-lagói birtoka Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Jelenleg vita van arról, megtilthatja-e Trump erre a "különleges szervre" hivatkozva a nyomozást az ügyészségnek - akik a nyomozáshoz létfontosságúnak tartják az iratok kiadatását, hiszen azok értékelése és a bűnügy „elválaszthatatlanok egymástól".

Az összecsapás arra vezethető vissza, hogy a Trump által kinevezett bíró, Aileen Cannon a múlt hét elején kiadott egy rendeletet, amely kimondja, hogy a lefoglalt akták átvizsgálására különleges szervet neveznek ki. Cannon bíró szerint ezt egyrészt az ügyvédi titoktartás indokolhatja - ami elég gyakori indok - , másrészt Trump vezetői kiváltsága is lehetőséget ad erre.

Trump ügyvédei szerint a nyomozás valójában "irattárolási vita", amely "kicsúszott az ellenőrzés alól" és "a kormány kriminalizálni próbálja Trump "saját elnöki- és személyes iratainak birtoklását". A beadványban utalnak arra is, hogy a tisztviselők jogtalanul szivárogtattak ki információkat az akták tartalmáról, a vizsgálatot pedig "példátlannak és félrevezetőnek” nevezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.