Trump több mint 700 oldalnyi államtitkot vitt ki a Fehér Házból

külföld
2022 augusztus 23., 19:33
comments 12

Több mint 700 oldalnyi titkosított iratot vitt magával Donald Trump egykori amerikai elnök 2021 januárjában, amikor választási veresége után ki kellett költöznie a Fehér Házból. Mindez abból a tájékoztatásból derült ki, amit a Nemzeti Levéltár munkatársa küldött Trump ügyvédjének.

Mielőtt a teljes levelet nyilvánosságra hozták volna, John Solomon, Trump egyik segítője arra utalt Steve Bannon podcastjában, hogy a levél szerint valamilyen módon Joe Biden elnök állhat a Trumppal szemben indított eljárás mögött. Kiderült, hogy ez az állítás megalapozatlan volt, a levél egyáltalán nem állított ilyesmit.

photo_camera Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

Az FBI augusztus 8-án szállta meg Trump floridai birtokát, és közleményük szerint több titkosított, illetve szigorúan titkos besorolású dokumentumot vittek el onnan, melyek nem hagyhatták volna el a Fehér Ház területét. A most nyilvánossága került levél is megerősítette, hogy Trump dokumentumokat tárolt magánál.

Trump azt állítja, hogy nem követett el jogsértést, és a dokumentumok titkosságát elnökként már feloldotta. Az ügyvédi csapata által benyújtott kereset alapján a volt elnök jogászai szerint a szövetségi nyomozók csak politikailag értékes dokumentumok után kutattak, hogy megakadályozhassák Trump ismételt elnökjelöltségét. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt