Újabb összecsapások az örmény-azeri határon

külföld
szeptember 13., 5:57

Több azerbajdzsáni katona meghalt az örmény határon, ahol kedden kora reggel ismét harcok robbantak ki.

Az örmény kormány közleménye szerint Azerbajdzsán katonai támaszpontokat támadott Gorisz, Szok és Jermuk városok közelében, amihez drónokat, valamint tüzérségi és nagy kaliberű lőfegyvereket használtak. Azt írták, az örmény hadsereg „arányos választ” adott. Az azeriek ugyanakkor „jelentős felforgató cselekményekkel” vádolták Örményországot, ami állítólag szintén tűz alá vett egyes katonai létesítményeket.

photo_camera Fotó: HALIL SAGIRKAYA/Anadolu Agency via AFP

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a történtek miatt. Antony Blinken külügyminiszter szerint nem lehet katonai úton megoldani a helyzetet.

Az örmény állami hírügynökség beszámolója szerint a kormány egyrészt az ENSZ Biztonsági Tanácsához, másrészt Oroszországhoz és a keleti NATO-ként is ismert Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (CSTO) fordul.

Örményország és Azerbajdzsán között 2020 őszén robban ki újra a háború a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt. Végül moszkvai közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet. Azóta is állandó a konfliktus a két fél között. (Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt