Újra lövik egymást az örmények és az azeriek Karabah miatt

külföld
szeptember 13., 12:41
comments 7

Örményország 49 katonát veszített az Azerbajdzsánnal vívott határ menti összecsapásokban szeptember 13-án – mondta Nikol Pasinjan miniszterelnök a BBC tudósítása szerint. Örményország és Azerbajdzsán is a másikat okolja a Hegyi-Karabah miatt több évtizede folyó harcok ismételt kitöréséért. Az örmény parlamentben tartott beszédében Pasinjan azt mondta, Baku egyik napról a másikra megtámadta Örményország állásait.

Az azeriek ugyanakkor „jelentős felforgató cselekményekkel” vádolták Örményországot, amely állítólag szintén tűz alá vett egyes katonai létesítményeket. A Szabad Európa beszámolója szerint Oroszország és Örményország védelmi miniszterei szeptember 13-án megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az örmény–azeri határon kialakult helyzet stabilizálására. Pasinjan Antony Blinken amerikai külügyminiszternek és Emmanuel Macron francia elnöknek is telefonált.

„Amint azt már rég világossá tettük, nem lehet katonai megoldása a konfliktusnak. Sürgetjük minden katonai ellenségeskedés azonnali befejezését” – mondta Blinken.

photo_camera Fotó: RESUL REHIMOV/Anadolu Agency via AFP

Törökország, Azerbajdzsán hagyományos szövetségese viszont Örményországot tette felelőssé az összecsapásért, és felszólította Jerevánt, hogy hagyjon fel a Baku elleni provokációkkal.

„Örményországnak fel kell hagynia provokációival, és a béketárgyalásokra, valamint az együttműködésre kell összpontosítania Azerbajdzsánnal” – írta Twitteren Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter, miután telefonon beszélt azerbajdzsáni kollégájával, Ceyhun Bayramovval.

Örményország és Azerbajdzsán között 2020 őszén robbant ki újra a háború a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt. Végül moszkvai közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet. Azóta is állandóak a konfliktus oka két fél között. A tárgyalások részeként közel 2000 fős orosz békefenntartó erőt telepítettek a területre.

Hegyi-Karabah sokáig vegyes lakosságú terület volt, ahol 20 százalékban muzulmán azeriek, többségében pedig keresztény örmények laktak. Amikor a Szovjetunió szétesett, Azerbajdzsán és Örményország is kikiáltotta a függetlenségét, és a két ország háborúzni kezdett Karabahért. Az 1994-ig tartó, 30 ezer halottat és egymillió menekültet követelő háborút akkor még az örmények nyerték, a 2020-as konfliktusnak viszont a megerősödött Azerbajdzsán volt a győztese.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt