A Magyar Orvosi Kamara támogatja Pintér Sándor rendeletét, amivel módosított az abortusz szabályain

jog
2022 szeptember 14., 05:22
comments 34

Pintér Sándor Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint az abortuszt kérő nőknek kötelező lesz meghallgatni a magzati szívhangot még a beavatkozás előtt. A Népszava szerint az ügyben megkeresett szülész-nőgyógyászok közül többen is indulatosan reagáltak a változtatásra, meglepte és némileg össze is zavarta őket a módosítás, de egyikőjük sem akarta kommentálni az új szabályt, amit két nappal az életbe lépése előtt hirdettek ki.

Megszólalt viszont az ügyben Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke, aki a lapnak úgy fogalmazott, „mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást”. A kérdésre, hogy megítélése szerint az orvosnak szabad-e nyomást gyakorolnia az amúgy is krízishelyzetben lévő páciensére, Böszörményi-Nagy Géza azt válaszolta, „semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de az orvosnak el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie”.

Böszörményi-Nagy azt is elmondta, hogy „az orvoslás egyik alapelve az élet védelme. Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni”.

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint azonban „az abortusztörvény végrehajtási rendeletének kedden bejelentett módosítása nem más, mint egy káros látszatintézkedés, ami csak arra alkalmas, hogy egyébként is nehéz helyzetben lévő nőket megalázzon”. Zeller szerint egyébként az sem egyértelmű, hogy a részletszabályt módosító rendelet pontosan mit jelent és mire gondoltak a megfogalmazott szöveggel. Szerinte a homályos szabályozás alááshatja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, és megalázó helyzetbe hozhatja a terhességmegszakítást kérő nőket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.