A lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben, mondta az energetikáért felelős államtitkár

gazdaság
2022 szeptember 15., 05:30
comments 11

Sajátos távhőtrükkel próbálhatja meg fenntartani a rezsicsökkentés látszatát a kormányzat, írja a Népszava. Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár egy keddi konferencián azt mondta, hogy a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben. A lap által megkérdezett fővárosi szakemberek szerint a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb, nem a használati meleg víz mennyisége vagy hőfoka.

Fűtőmű kéménye
photo_camera Fűtőmű kéménye Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Az intézkedés miatt könnyen előfordulhat, hogy azoknál is sokkal hűvösebb lesz télen, akik akár fizetnének is a nagyobb melegért. Ez azonban mindenképpen átmeneti megoldás lesz. A kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, amint a lakások többsége mérhető lesz, lehetővé válik „az igazságosabb közteherviselés”.

A csőd elkerülése érdekében a távhőszolgáltatók az elismert költségek és az árbevételeik különbözetére állami támogatást kapnak a távhőkasszából. Az éves bevétel 115 milliárd forint, amiből 77 milliárdot fizet a lakosság. A költségek és ezzel együtt a támogatási igények is egyre növekednek, az államnak többet kell(eme) beleadnia.

A májusi szakmai előrejelzések még 290 milliárdos állami támogatási igénnyel számoltak, de akkor még olcsóbb árral számoltak. A távhőszolgáltatók kompenzációs igénye a Steiner Attila költségszámításából kiindulva 980 milliárd forint lenne. Ehhez képest a távhőkasszában 2022 júliusában alig 11 milliárd volt, és az idén létrehozott rezsivédelmi alapba is csak 700 milliárd forintot tesz bele a kormány. Ez a távhőkassza feltöltésére sem lenne elég, pedig a kormány ebből akarta gáz- és áramárak miatt bajba jutott önkormányzatokat, állami intézményeket és a vállalkozókat is kompenzálni.

2021. novemberében írtunk arról, hogy a gázáremelkedés miatt összeomlik a távhőpiac, tucatnyi magyar város távhőszolgáltatója szembesült azzal, hogy a gázkereskedője árat akar emelni. Ezek már tavasszal megkötött szerződések, vagyis a kereskedők utólag akarnak módosítani, arra hivatkozva, hogy elképesztően felment a gáz ára tavasz óta, és ezt már nem bírják elviselni.

Az önkormányzatok távhőcégei viszont csak annyit tudnak fizetni, amennyit az állam elismer a rezsicsökkentett lakossági távhődíj és a tavaszi szerződésben rögzített ár között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.