Ársapkát szeretnének az önkormányzatok energiabeszerzéseire

belföld
2022 szeptember 15., 14:44
comments 1

Nemzeti Energiacsúcs azonnali összehívását és az önkormányzatok energiabeszerzéseire a 2022-23-as fűtési szezon végéig „ársapka” bevezetését kezdeményezi a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Közleményükben azt írják, hogy az energiaár-robbanás megoldhatatlan helyzet elé állította a magyar települések túlnyomó többségét. Az előző évihez képest akár nyolc- tízszeresére nőtt gáz- és áramszámlákat a kormányzati elvonásokkal is sújtott önkormányzatok önerőből kigazdálkodni nem tudják.

A MÖSZ úgy látja, hogy magyar települések százait veszélyezteti a pénzügyi csődhelyzet, óvodák és bölcsődék fenntartása éppúgy veszélybe került, mint az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások, a közvilágítás, a közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a távfűtés zavartalan biztosítása.

Arról már mi is írtunk, hogy számos önkormányzat dolgozik a takarékossági intézkedéseken. A már bejelentett önkormányzati megszorításokat ezen a térképen gyűjtjük. Ha tud olyan már bejelentett intézkedésről, ami nem szerepel a térképen, küldje el nekünk, lehetőleg linkkel a megirom@444.hu-ra.

link Forrás

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének állásfoglalása szerint mivel a rezsiszámlák emelkedése és az önkormányzatok ellehetetlenülése minden magyar település minden polgárát érintheti, ezért a megélhetési válság és az energiaválság kezelése a kormányt is az önkormányzatokkal való együttműködésre kell kényszerítse. Ennek jegyében Nemzeti Energiacsúcs összehívását
kezdeményezi még a fűtési szezon előtt annak érdekében, hogy a kormány, az önkormányzati szövetségek és az energiaszektor képviselői közösen találjanak megoldásokat az energiaválság jelentette kihívásokra.

A Nemzeti Energiacsúcs összehívásáról Gémesi György és Karácsony
Gergely, a MÖSZ társelnökei Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják,
kezdeményezve a kormány magas szintű képviseletét az egyeztető fórumon. Meghívást kapnak a Magyar Tudományos Akadémia képviselői, az önkormányzati szövetségek, valamint a magyar energiaszektor meghatározó szereplői.

A MÖSZ egyben kezdeményezi a kormánynál, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig. Az intézkedés fedezeteként a megnövekedett energiaárak nyomán keletkezett
állami többletbevételek, illetve az önkormányzatoktól elvont adóbevételek is szolgálhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.