Dühösek az oroszok, amiért nem lehetnek ott II. Erzsébet temetésén

háború
2022 szeptember 15., 17:59
comments 17

Kedden közölte a brit külügy, hogy Oroszország, Fehéroroszország és Mianmar képviselőit nem hívják meg II. Erzsébet temetésére. Az előbbi kettőt az Ukrajna elleni agresszió miatt zárták ki.

II. Erzsébet és Vlagyimir Putyin 2003-as londoni találkozója
photo_camera II. Erzsébet és Vlagyimir Putyin 2003-as londoni találkozója Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Ezen az orosz külügy annyira kiborult, hogy a csütörtöki közleményében egyenesen a királynő emlékének meggyalázásával vádolta meg a londoni vezetést, egyeben az ukránokat is lenácizták: „Mélységesen erkölcstelennek tartjuk azt a brit törekvést, hogy egy olyan nemzeti tragédiát, amely világszerte emberek millióinak szívét érintette meg, geopolitikai célokra használjanak fel, hogy a gyásznapokon leszámoljanak hazánkkal. Ez II. Erzsébet emlékének meggyalázása, akiről köztudott, hogy a második világháború alatt a brit fegyveres erők területvédelmében szolgált a nácik és ukrán kollaboránsaik, S. Bandera és R. Suhevics ellen. Most a brit elit az ő oldalukon áll. Moszkvában pedig megemlékeznek és továbbra is tisztelegnek a győzelemhez hozzájáruló veteránok emléke előtt.”

A temetésre egyébként közel 500 külföldi méltóságot várnak, szinte minden országba küldtek meghívót, akivel Nagy-Britannia diplomáciai kapcsolatban áll. Várhatóan ez lesz az év legnagyobb diplomáciai találkozója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.