Egyoldalú döntést hozott az Egyesült Királyság: nem ellenőrzik az Ír-tengeren átkelő kolbászokat

külföld
2022 szeptember 15., 13:16
comments 2

Felfüggesztik a Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező mezőgazdasági és egyéb más áruk határellenőrzését is, döntött egyoldalúan az Egyesült Királyság.

photo_camera Sausage roll. Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance via AFP

A mostani módosításról az EU értesült, a Bizottság szóvivője szerint most elemzik, majd döntenek a következő lépésekről.

Az északír protokoll egyike azon hosszasan elhúzódó problémáknak, amelyet a brexit magával hozott. Ahhoz ugyanis, hogy az Egyesült Királyság tovább kereskedhessen az EU-val, áruit az EU-s szabványoknak megfelelően ellenőrizni kell. De amíg Írország az EU része maradt, az ugyanazon szigeten létező Észak-Írország távozott az EU-ból. Az ír és észak-írországi határon az 1998. évi nagypénteki megállapodás miatt - mely biztosítja a két ország között relatív békét - tilos bármilyen ellenőrzés.

Így az ellenőrzés a Brit-sziget és Észak-Írország között, az Ír-tengeren zajlik, ami meg a helyi kereskedőknek okozhat fejfájást.

Arról korábban is volt szó, hogy e fejfájást elkerülendő a britek egyoldalúan, az EU beleegyezése nélkül módosítanák a szerződéseket, így az ellenőrzés megszűnne a tengeren. Amire pedig az EU pöccent be, mondván, így az általuk tiltott, nem megfelelő minőségű áruk ellenőrzés nélkül kerülnének a területükre az ír határon.

Mostantól a Nagy-Britanniából származó mezőgazdasági termékek, köztük a kolbász, tejtermékek és egyéb készételek ellenőrzés nélkül kerülhetnek az Észak-Írországi boltok polcára. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.