Zelenszkij szerint korai lenne megmondani, hogy fordulat történt-e a háborúban

külföld
2022 szeptember 17., 05:22
comments 1

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajna északkeleti részén, és szerinte egyelőre túl korai megmondani, hogy megfordult-e a háború menete azután, hogy a hónap során Ukrajna jelentős területeket szabadított fel a régióban.

Zelenszkij a Reutersnek adott interjúban beszélt arról is, hogy a hetedik hónapja tartó háború kimenetele attól függhet, hogy rendben megérkeznek-e a nyugati fegyverek az országba.

A frissen felszabadított területeken tapasztalt helyezetet a bucsai állapotokhoz hasonlította. Mint mondta, pénteken 450 embert találtak egy tömegsírban, de emellett vannak emberek, akiknek a holttestét külön földelték el, és vannak, akiket megkínoztak. Akár egész családokkal tették mindezt, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékok a háborús bűnökre, Zelenszkij elmondta, hogy vannak már bizonyítékok, és folyamatosan végzik a helyzet felmérését ukrán és nemzetközi kutatók is. Nagyon fontos számukra, hogy a világ felismerje, mi történt. A Reuters hiába kereste a Kremlt, nem reagáltak egyelőre a megkeresésre, de korábban, a bucsai eset napvilágra kerülése után tagadták, hogy bármi közük lett volna a történtekhez.

Harkiv megye kormányzója pénteken arról beszélt, hogy az egyik sírból olyan emberek holttestei kerültek elő, akiknek a keze a hátuk mögött volt összekötve.

Zelenszkij megismételte, hogy több segítségre van szükségük, gyakorlatilag mindenhonnan. Említette Törökországot, Dél-Koreát, az arab világot és Ázsiát is. Kitért arra is, hogy bizonyos pszichológiai korlátok miatt a németek a nácik múltjuk miatt nem szállítanak katonai felszereléseket a számukra, de az ukrán elnök elmondása szerint számukra ezek létfontosságúak, hogy megvédhessék magukat az orosz „fasizmussal” szemben.

Beszélt arról is, hogy szerinte az ukrán hadsereg utóbbi hetekben mutatott előretörése segíthet a nyugati fegyverek beszerzésének előremozdításában, mert a sikerek meggyőzhetnek majd egyes országokat, hogy segítsék a harcukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.