Több ezren tüntettek Moldovában a Nyugat-barát kormány ellen

külföld
2022 szeptember 18., 16:12
comments 5

Maia Sandu lemondását követelte több ezer tüntető Moldova fővárosában vasárnap. A tiltakozók a Nyugat-barát miniszterelnököt és a kormányát hibáztatják az elszabadult inflációért és a drasztikusan emelkedő energiaárakért.

Maia Sandu moldovai elnök a romániai látogatásán tartott sajtótájékoztatóján 2022. július 29-én.
photo_camera Maia Sandu moldáv elnök a romániai látogatásán tartott sajtótájékoztatóján 2022. július 29-én Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A két jelenség természetesen összefügg, az energiaárak szeptemberben 29, augusztusban 50 százalékkal emelkedtek, így az infláció mértéke éves szinten 34,3 százalék.

Moldova, a 3,5 millió lakosú posztszovjet köztársaság, amelynek egy részét, az ún. Dnyeszter Menti Köztársaságot az orosz hadsereg ellenőrzi, a környező államokhoz hasonlóan Oroszországtól, vagyis a Gazpromtól vásárolja a gázt. A tavaly kötött megállapodás szerint a gáz ára évszakonként változik, és az olaj és gáz aktuális világpiaci árához kötött. Mivel az olajárak a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés, majd az Ukrajna ellen indított orosz háború, vagyis inkább a gázcsappal játszadozó Gazprom miatt drasztikusan emelkednek, így Moldova is egyre nagyobb árat kénytelen fizetni.

Az emelkedő árak miatti elégedetlenséget most az ellenzék, azon belül is Ilan Shor, az egymilliárd eurós csalásért elítélt egykori üzletember pártja igyekszik kihasználni. Shor pártjának egyik képviselője, Dinu Turcanu például arról beszélt, hogy „Moldova a klinikai halál állapotában van a jelenlegi kormány miatt”.

Az inflációs nyomás miatt idén valószínűleg egyáltalán nem növekszik majd a moldáv gazdaság, Natalia Gavrilitia miniszterelnök pedig szeptemberben jövő évre is csak mérsékelt, 1,5 százalékos GDP-emelkedést jósolt. (Via East Coast Daily)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.