Több ezren tüntettek Moldovában a Nyugat-barát kormány ellen

szeptember 18., vasárnap 16:12
5

Maia Sandu lemondását követelte több ezer tüntető Moldova fővárosában vasárnap. A tiltakozók a Nyugat-barát miniszterelnököt és a kormányát hibáztatják az elszabadult inflációért és a drasztikusan emelkedő energiaárakért.

Maia Sandu moldáv elnök a romániai látogatásán tartott sajtótájékoztatóján 2022. július 29-én Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A két jelenség természetesen összefügg, az energiaárak szeptemberben 29, augusztusban 50 százalékkal emelkedtek, így az infláció mértéke éves szinten 34,3 százalék.

Moldova, a 3,5 millió lakosú posztszovjet köztársaság, amelynek egy részét, az ún. Dnyeszter Menti Köztársaságot az orosz hadsereg ellenőrzi, a környező államokhoz hasonlóan Oroszországtól, vagyis a Gazpromtól vásárolja a gázt. A tavaly kötött megállapodás szerint a gáz ára évszakonként változik, és az olaj és gáz aktuális világpiaci árához kötött. Mivel az olajárak a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés, majd az Ukrajna ellen indított orosz háború, vagyis inkább a gázcsappal játszadozó Gazprom miatt drasztikusan emelkednek, így Moldova is egyre nagyobb árat kénytelen fizetni.

Az emelkedő árak miatti elégedetlenséget most az ellenzék, azon belül is Ilan Shor, az egymilliárd eurós csalásért elítélt egykori üzletember pártja igyekszik kihasználni. Shor pártjának egyik képviselője, Dinu Turcanu például arról beszélt, hogy „Moldova a klinikai halál állapotában van a jelenlegi kormány miatt”.

Az inflációs nyomás miatt idén valószínűleg egyáltalán nem növekszik majd a moldáv gazdaság, Natalia Gavrilitia miniszterelnök pedig szeptemberben jövő évre is csak mérsékelt, 1,5 százalékos GDP-emelkedést jósolt. (Via East Coast Daily)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt