Az orosz iskolákban bevezették a propagandaórákat

oktatás
2022 szeptember 19., 14:02
comments 12

Az orosz iskolásoknak ( a 5-11. osztályos tanulóknak, valamint a főiskolai hallgatóknak) mostantól hétfőnként rész kell venniük a „Beszélgetés fontos dolgokról” nevű foglalkozáson, közölte az oroszok oktatási minisztérium. Ezek a tanórán kívüli foglalkozások az orosz zászló felvonásával és a himnusz eléneklésével kezdődnek. (A vezetés közel egymilliárd rubelt különített el az iskolák számára zászlók és címerek vásárlására.)

Az oktatási minisztérium szerint ezeknek a tanóráknak a célja „a hazafiság és a hagyományos családi értékek beoltása a gyermekekbe”. Az órákat az osztályfőnökök vezetik. Valamint szövetségi szinten dolgoznak ki oktatási programokat, hogy megfelelően tudják formálni a diákok világképét. A program fontosságát jelzi, hogy az egyik kalinyingrádi iskolában személyesen Vlagyimir Putyin tartott előadást.

Vlagyimir Putyin órát tart egy kalinyingrádi iskolában
photo_camera Vlagyimir Putyin órát tart egy kalinyingrádi iskolában Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A Meduza beszámolója szerint az első két órán a diákok a „különleges katonai műveletről”, az ukrán „nacionalistákról”, a szankciókról és az Oroszország és a NATO közötti konfrontációról hallottak. A lap megnézte az órák ajánlott tematikáját is. Az egyik óra például Alekszandr Romanov kapitányról szól, aki „aknamezőre terelte az ukrán nacionalistákat”, akik aztán megadták magukat. Egy nyolcadik és kilencedikeseknek szóló óra célja pedig az, hogy „a diákok megismerjék a különleges katonai művelet] céljait”, valamint azt, hogy az önjelölt kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok lakói „orosz emberek, ezért fontos, hogy visszatérjenek Oroszországba”. De például március közepén lesz egy lecke „a Krím Oroszországhoz csatolásáról”.

Az együk független tanárszakszervezet arra szólította fel az oktatókat, hogy bojkottálják az órákat, hogy megóvják a gyerekeket a propagandától. (RIA/MEDUZA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.