Már kilencmillió embert kell evakuálni Japánban a Nanmadol tájfun miatt

külföld
2022 szeptember 19., 09:57

Már kilencmillió embert szólítottak fel a hatóságok Japánban, hogy hagyják el az otthonaikat a Nanmadol szupertájfun miatt, ami vasárnap csapott le az ország déli részére, Kyushu szigetére - írja a BBC. A Nanmadol helyenként akár 234 km/órás széllökéseket is hozott.

photo_camera Fotó: YUICHI YAMAZAKI/AFP

A cikk szerint a vihar eddig minimum egy ember halálát okozta. Hetvenen megsérültek, csaknem 350ezer 000 otthon maradt áram nélkül, és emberek tízezrei töltötték a vasárnap éjszakát átmeneti menhelyeken. Japánban a legmagasabb fokozatú katasztrófavédelmi-készültség van érvényben.

Az előrejelzések szerint a vihar kelet felé tart, áthalad majd Japán fő szigetén, Honsún, majd szerdára "kivonul" az országból. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) jelentése szerint a klímaváltozás miatt világszerte egyre gyakrabban kell majd számítanunk intenzív trópusi viharokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.