Tanulmányi szabadság járna az ukrán frontra menő orosz diákoknak

külföld
szeptember 19., 16:15
comments 7

Részletes összefoglalóval jelentkezett az MTI oroszügyi tudósítója az elmúlt napok orosz fejleményeiről. A legérdekesebb részlet épp a hosszú összefoglaló utolsó bekezdésében rejlett, mely szerint Oroszország kormánypártja, az Egységes Oroszország hétfőn kezdeményezte az illetékes szaktárcánál, hogy az ukrajnai „különleges hadműveletben” résztvevő diákoknak kaphassanak tanulmányi szabadságot.

A javaslatról részletesebben beszámolt a Newsweek, kiemelve, hogy az orosz kormánypárt ezt úgy tálalta, mintha eddig adminisztratív akadályok nehezítették volna, hogy a felsőoktatásban résztvevő orosz diákok harcba szállhassanak Ukrajnában.

Moszkva továbbra sem hajlandó háborúnak nevezni az Ukrajna ellen indított háborút, emiatt pedig nehezebben tudnak új embereket vezényelni a frontra. Az utóbbi időben, az ukrán ellentámadások hatására is több kísérlet indult, hogy felpörgessék az "önként" jelentkezők számát (miközben a rezsimet támogató Wagner-csoport már börtönökben is toboroz, rabokat hívva Ukrajnába, szabadságot ígérve nekik.)

Az Egységes Oroszország által hétfőn benyújtott javaslat a párt szerint alkalmas arra, hogy a diákok oktatáshoz való joga ne sérüljön, azaz a frontról visszatérve is letehessék vizsgáikat, és addig is megmaradjon státuszuk és társadalombiztosításuk.

Artyom Metelev, a párt képviselője szerint biztosítani kell, hogy a diákok részesülhetnek az oktatásból akkor is, ha visszatérnek a haza érdekeinek védelméből. Ezt szolgálja a tanulmányi szabadság lehetősége.

A cikk megjegyzi, hogy Putiyn a hónap elején már további kedvezményeket ígért a frontra menő önkénteseknek, többek között hosszú szabadságot és garantált munkalehetőséget. Törvény is fog készülni arról, hogy államilag garantált munkahely jár mindenkinek, aki önként ment Ukrajnába.

Nyugati elemzések szerint jól mutatja az orosz hadsereg problémáit, hogy egyre kétségbeesettebben próbálnak új embereket terelni a frontra, akik legtöbbször nem is estek át megfelelő kiképzésen, és nincs harctéri rutinjuk sem. Az elmúlt hónapokban rengeteg álláshirdetés jelent meg a tartományi munkaügyi központokban, ahol önkéntes katonai pozíciókra kerestek embereket. A Newsweek megjegyzi, hogy Szentpéterváron helyi beszámolók szerint a város hajléktalanjai között is toboroztak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt