Az oroszok sorozatgyilkosokat és legalább egy kannibált is elküldtek az ukrajnai háborúba

háború
2022 szeptember 20., 14:32
comments 20

Putyint azzal vádolják, hogy sorozatgyilkosokat és egy kannibált küld a háborúba – ezzel a címmel jelentetett meg az új orosz toborzási módszerekről szóló cikket a Daily Beast. A lap fő forrása Olga Romanova, a Rusz Szidjascsaja (angolul: Russia Behind Bars; magyarul oroszból nehezen fordítható, jobb híján legyen: Oroszország Rácsok Mögött) civil szervezet alapítója. Az újságíró-publicista 2008 novemberében hozta létre társaival az RSZ-t, azóta monitorozzák az oroszországi börtönviszonyokat.

Romanova szerint a Kreml új toborzási technikái a legrosszabb rémálmait idézik, hiszen nem válogatnak, a legsúlyosabb bűnözőket is készek egyenruhába öltöztetni a Wagner magánhadsereg színeiben – részletesen ebben a cikkünkben írtunk róla –, köztük rablókat és sorozatgyilkosokat. Sőt: az RSZ alapítója „legalább egy” kannibálról is tud, akit besoroztak.

Putyin terve az, hogy legalább 50 ezer elítéltet toborozzon, mondta Romanova a Daily Beastnek, és a Wagnert irányító Jevgenyij Prigozsin, az elnök bizalmasa 3000 rabot már el is küldött Ukrajnába. Júliusban és augusztusban Oroszország középső részén zajlott az elítéltek sorozása, majd a napokban az Uralban folytatódott, ahol több mint 35 fogolytábor és börtön található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.