Hirtelen fordulat: már a héten népszavazást rendeznének Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról

háború
2022 szeptember 20., 13:22
comments 34

Szeptember 23–27. között rendezhetik meg a „népszavazást” Herszon megye csatlakozásáról Oroszországhoz – írja a Gazeta.ru. Vlagyimir Szaldo, a megyei orosz adminisztráció vezetője a Telegram-csatornáján jelentette be, hogy aláírta az ezzel kapcsolatos rendeletet. A „referendum” tehát a bejelentés szerint már a héten elkezdődhet.

Szaldo felkérte Oroszországot „és más államokat”, hogy működjenek közre a térségben a törvényes és alkotmányos rend biztosításában. Szavai szerint az ukrán erők és a NATO állandó terrorcselekményei által meghatározott időszakban a „népszavazás” megtartása elengedhetetlen.

photo_camera Kirill Sztremouszov és Vlagyimir Szaldo Herszonban Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Kirill Sztremouszov, a régió adminisztrációjának helyettes vezetője korábban arról beszélt, hogy a nemmel szavazóknak sem kell retorzióktól tartaniuk, és kötelező mobilizációra sem indokolt számítaniuk.

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, az ukrán hadsereg herszoni ellentámadása keresztülhúzta a „népszavazással” kapcsolatos terveket.

Mint arról Rácz András Oroszország-szakértő is írt a 444-nek: azzal, hogy a régió orosz megszállását legitimálni szándékozó referendumot az ukrán ellentámadás miatt eddig nem sikerült lebonyolítani – noha több lehetséges dátum is forgott már az elmúlt fél évben –, Kijev jelentős politikai sikert ért el.

Egy orosz szempontból eredményes szavazás ugyanis azt eredményezné, hogy Moszkva rövid időn belül annektálja a régiót, ami politikai és katonai szempontból is megnehezítené Ukrajna számára a visszaszerzését. Egy annexiót követően ugyanis ezek már – orosz jog szerint – a föderáció integráns részét képeznék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.