Ráfordulnak Luhanszk felszabadítására az ukránok

külföld
2022 szeptember 20., 14:56
comments 24

Minden jel szerint újraindult az ukrán offenzíva a front északi szakaszán, a Harkiv megye keleti részén, a luhanszki megyehatárral párhuzamosan folyó Oszkil mentén. A megye nagy részének felszabadítása után az ukrán csapatok az Oszkil mentén megálltak, nem keltek át azonnal a folyón, hogy tovább üldözzék a visszavonuló orosz csapatokat, amelyek itt a földrajzi adottságokat kihasználva hevenyészett védvonalat építettek ki.

Ukrán katonák a harkivi Novosztyepanivkában 2022. szeptember 19-én.
photo_camera Ukrán katonák a harkivi Novosztyepanivkában 2022. szeptember 19-én. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A folyó nem csupán az oroszokat segítette, az ukrán erőknek is jól jött, hogy az orosz ellennyomás veszélye nélkül tudtak itt rövid műveleti szünetet tartani, hogy hetven kilométeres előretörésük után kiépíthessék a logisztikai láncot, gondoskodhassanak előretörő csapataik utánpótlásáról. Hétfőn több helyen is átkeltek a folyón, és bár a lengyel Keleti Tanulmányok Központja (OSW) jelentése szerint egyelőre csak a két fél közti senkiföldjére nyomultak be, további előretörésük csak idő kérdése. Az oroszok nem vezényeltek át tartalékokat erre a frontszakaszra, amit tehát azoknak az alakulataiknak kéne megtartaniuk, amelyek szeptember 5-11 között hadfelszerelésük javát hátrahagyva menekültek el Harkivból.

A visszavonuló orosz erők Harkivban ráadásul nem leamortizált felszerelést hagytak hátra, amit az is jelez, hogy az ukrán erők az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb elemzése szerint a hátrahagyott orosz T-72-eseket is bevetik már a megújuló offenzívájukban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.