A fene se érti, hogy mit csinálnak épp az oroszok Ukrajnában

külföld
2022 szeptember 19., 18:02
comments 42

„Az orosz erők folytatják értelmetlen támadó műveleteiket Donyeck városa és Bahmut körül, ahelyett, hogy a folyamatosan előrenyomuló ukrán ellentámadás ellen védekeznének” – fogalmazott a műfajban szokatlan maró gúnnyal szombat éjszaka publikált elemzésében az Institute for the Study of War (ISW). Úgy tűnik ugyanis, hogy a még mozgósítható tartalékaikat az ISW érzékletes megfogalmazásában „érzelmileg fontos” Donyeck környéki falvak elfoglalására dobták be ahelyett, hogy megerősítenék védvonalaikat az Oszkil folyó mentén a harkivi front összeomlása után.

link Forrás

Márpedig egyrészt Donyeck és Bahmut körül aligha van lehetőségük olyan szintű áttörésre, amely feltartóztathatná az ukrán ellentámadásokat Herszonban és Harkivban, másrészt a front legészakibb szegmensében jelenleg az Oszkil folyó tartja csak vissza a hetven kilométernyi előretörés után ellátási útvonalait rendező, a rohamban kifáradt csapatait pihentető ukrán hadsereget. Sőt, hétfő délutáni hírek szerint az ukrán csapatok már átlépték az Oszkilt is.

A megfutamodott orosz alakulatok hevenyészett védvonalai mögött nincs semmilyen bevethető stratégiai tartalék. Vagyis ha az ukránok megint áttörik itt a védelmet – és hétfő délután úgy tűnik, hogy már vagy áttörték vagy hamarosan áttörik – , megnyílik előttük az út Luhanszk megye északi, jellemzően mezőgazdasági, vagyis kisebb falvakkal teli részén, ahol ismét nagy tempót diktálva szabadíthatnának fel jelentős területeket.

Ezen a frontszakaszon lényegében egyedül Limannál fejtenek ki komolyabb ellenállást az oroszok, de helyzetüket nehezíti, hogy az ukrán erők a várostól nyugatra és délre is átkeltek a Donyec folyón, valamint Kupjanszknál és Borovánál az Oszkilon is, elvágva a Limant védő alakulatok utánpótlási vonalait. Márpedig ha Liman elesik, Szeverodoneck felé is megnyílik az út, és Ukrajna még azt a luhanszki várost is felszabadíthatja, amit az oroszok a nyáron mindent egy lapra feltéve másfél hónapos ostrom árán tudtak csak bevenni. Az a csata, bár végül orosz győzelemmel zárult, stratégiai szempontból egyre nyilvánvalóbban ukrán siker volt. Sikerült feltartóztatni az orosz erőket, hogy beérkezhessenek azok a nyugati fegyverszállítmányok, amelyeknek aztán döntő jelentőségük volt a mostani kétirányú ukrán ellentámadásban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.