Peking: Kína és Tajvan egyesülése elkerülhetetlen

külföld
2022 szeptember 21., 07:09
Kínai H-6-os bombázó Tajvan közelében, még 2017-ben
photo_camera Kínai H-6-os bombázó Tajvan közelében, még 2017-ben Fotó: HANDOUT/AFP

Sajtótájékoztatót tartott Pekingben a kínai kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője, Mao Hsziao-kung, és a megszokottnál is egyértelműbben és határozottabban jelentette ki, hogy Kína és Tajvan egyesülésének nincs alternatívája.

Mao az újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy a kínai kormány jelenleg egy ahhoz hasonló jogi-politikai megoldást talál a legkézenfekvőbbnek, mint ami Hongkong esetében is megvalósult. Azaz Peking Tajvant is az „egy ország, két rendszer” elve szerint csatolná magához.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy miközben Peking respektálja Tajvan társadalmi berendezkedését és eltérő politikai illetve vallási kultúráját, a két ország egyesítése elkerülhetetlen. A cél, hogy mindezt békében valósíthassák meg.

A szigetországnak 1949 óta független kormánya van, de Kína ettől függetlenül saját területeként tekint Tajvanra. A kínai kormány 2005-ben fogadta el az elszakadás elleni törvényt, amely arról szól, hogy amennyiben Tajvan további lépéseket tesz függetlenedése irányába, Pekingnek minden lépést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében.

A két ország között azóta újult ki a feszültség, hogy augusztusban Tajvanba utazott Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke, majd több amerikai képviselő és kormányzó is. Mintegy válaszként, Kína soha nem látott horderejű hadgyakorlatba kezdett a szigetország körüli vizeken. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.