Rakétákkal lőtték az oroszok Harkivot, nem sokkal a részleges mozgósítás bejelentése előtt

szeptember 21., szerda 13:45

Nagy hatótávolságú rakéták sorozatát lőtte ki Oroszország szerda hajnalban Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra, néhány órával azelőtt, hogy a Kreml bejelentette, ukrán területeket kíván magához csatolni és részleges mozgósítást hajt végre, azaz behívja a tartalékosokat.

Rakétával eltatlált lakóház Harkivban, 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A robbanásokat hajnali 2 óra körül hallották szerte Harkivban. Legalább egy rakéta csapódott bele egy panelházba a nyugati Zalutino kerületben. A rakéta lyukat ütött az épület tetején, a füves térre néző lakások ablakai pedig kirobbantak. Tíz lakó megsérült.

Munkás sétál a törmelékek között Harkivban történt rakétatámadás után. 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Az, hogy az oroszok mit akartak eredetileg eltalálni, egyelőre nem világos. A múlt héten célba vett áramelosztó több kilométerre van.

„Volt egy hangos robbanás. Olyan volt, mint egy tűzijáték. Sokkot kaptam. Nem igazán tértem magamhoz” - mondta Raisa Nikolaivena, egy 61 éves nyugdíjas.

Munkások nézik a rakétázásban megsérült épületeket Harkivban. 2022 szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A mentőszolgálat lezárta a környéket. Az önkormányzati munkások a törmeléket összesöpörték, a robbanásban megsérült fákat kivágták. A kirobbant üvegeket farostlemezekkel pótolták.

A rakétatámadás során megsérült lakóház tetőszerkezete Harkivban. 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Harkivot az orosz invázió februári kezdete óta rendszeresen bombázzák. A város mostanra kikerült a tüzérség hatósugarából, miután Ukrajna a hónap elején ellentámadást indított. Az orosz csapatok elhagyták állásaikat, és visszavonultak a határon túlra.

Egy másik lakos, Jevgenyij Szubota azt mondta, hogy szinte biztosan egy S-300-as nagy hatótávolságú rakéta csapódott az épületbe. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt