Rakétákkal lőtték az oroszok Harkivot, nem sokkal a részleges mozgósítás bejelentése előtt

háború
2022 szeptember 21., 13:45

Nagy hatótávolságú rakéták sorozatát lőtte ki Oroszország szerda hajnalban Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra, néhány órával azelőtt, hogy a Kreml bejelentette, ukrán területeket kíván magához csatolni és részleges mozgósítást hajt végre, azaz behívja a tartalékosokat.

photo_camera Rakétával eltatlált lakóház Harkivban, 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A robbanásokat hajnali 2 óra körül hallották szerte Harkivban. Legalább egy rakéta csapódott bele egy panelházba a nyugati Zalutino kerületben. A rakéta lyukat ütött az épület tetején, a füves térre néző lakások ablakai pedig kirobbantak. Tíz lakó megsérült.

photo_camera Munkás sétál a törmelékek között Harkivban történt rakétatámadás után. 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Az, hogy az oroszok mit akartak eredetileg eltalálni, egyelőre nem világos. A múlt héten célba vett áramelosztó több kilométerre van.

„Volt egy hangos robbanás. Olyan volt, mint egy tűzijáték. Sokkot kaptam. Nem igazán tértem magamhoz” - mondta Raisa Nikolaivena, egy 61 éves nyugdíjas.

photo_camera Munkások nézik a rakétázásban megsérült épületeket Harkivban. 2022 szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A mentőszolgálat lezárta a környéket. Az önkormányzati munkások a törmeléket összesöpörték, a robbanásban megsérült fákat kivágták. A kirobbant üvegeket farostlemezekkel pótolták.

photo_camera A rakétatámadás során megsérült lakóház tetőszerkezete Harkivban. 2022. szeptember 21.
Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Harkivot az orosz invázió februári kezdete óta rendszeresen bombázzák. A város mostanra kikerült a tüzérség hatósugarából, miután Ukrajna a hónap elején ellentámadást indított. Az orosz csapatok elhagyták állásaikat, és visszavonultak a határon túlra.

Egy másik lakos, Jevgenyij Szubota azt mondta, hogy szinte biztosan egy S-300-as nagy hatótávolságú rakéta csapódott az épületbe. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.