436 holttestet találtak az iziumi tömegsírban

háború
2022 szeptember 24., 05:31
comments 2

Az ukrán védelmi minisztérium befejezte a pár napja felfedezett iziumi tömegsír exhumálását, és összesen 436 holttestet találtak, amelye közül 30-on voltak kínzás jelei, írja a CNN.

Oleh Szinjehubov, a harkovi régió katonai közigazgatásának vezetője azt is hozzátette, hogy a legtöbb holtesten az erőszakos halál jelei mutatkoztak. Több holttestet találtak kötéllel a nyakukon és kezükön, törött csontokkal, lőtt sebekkel, a férfiak egy részét pedig nemi szerveiknél megcsonkították.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A holtestek többsége civil volt, a 436 emberből mindössze 21 volt csak katona. Szinjehubov szerint „mindez bizonyítéka annak a szörnyű kínzásnak, amelynek a megszállók kiszolgáltatták Izium lakóit.”

Szinjehubov közlése szerint nem ez az egyetlen tömegsír, amit a felszabadított Harkiv régióban találtak, van még legalább három ehhez hasonló.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV MADIYEVSKYY/NurPhoto via AFP

Az ukrajnai Harkiv és Donyeck régiók határa közelében fekvő Iziumban áprilisban heves harcok dúltak, végül az oroszoknak sikerült elfoglalniuk a területet, és a megszállás egyik fontos központjává tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.