Terjed az ebola Ugandában, egyre több a haláleset

járvány
2022 szeptember 24., 11:18

Az ebola megjelenését az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be. A vírusfertőzés okozta, vérzéssel járó betegséget, ekkor egy 24 éves férfinál mutatták ki.

Átlagosan a fertőzöttek mintegy a fele hal bele a betegségbe. Az első elhunyt férfi az ország középső részén található Mubende régióban élt. A betegség kimutatása után a hatóságok 58 személyt azonosítottak, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttel. Az ötvennyolcból négyen azonban megszöktek, ők most körözés alatt állnak. Az elhunytak száma 11-re emelkedett, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban az ugandai egészségügyi minisztérium hivatalos képviselőjének beszámolója szerint.

Ugandában korábban már több alkalommal volt ebolajárvány, 2000-ben több száz ember halt bele. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében az Ugandával szomszédos Kenyában és Tanzániában megszigorították az egészségügyi ellenőrzéseket a határokon.

A haláleseteket az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta, amit először 1976-ban mutattak ki, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai részlege. (MTI.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.