Határozottabb fellépést ígér a tüntetőkkel szemben az iráni elnök

külföld
szeptember 25., 13:08
comments 2

Határozottan kell fellépni az országon végigsöprő tiltakozásokkal szemben – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton a Reuters szemléje szerint. Az egy hete tartó zavargásokban már – az állami televízióban elhangzottak alapján – 41 ember vesztette életét. Irán szinte minden nagyvárosában tüntetések zajlanak.

Raiszit annak apropóján szólaltatta meg az állami média, hogy az elnök felhívta az egyik rendőr családját, akit meghalt, miközben részt vett a tiltakozások leverésében az északkeleti Mashhad városában.

„Különbséget kell tenni a tiltakozás és a közrend és a közbiztonság megzavarása között” – mondta Raiszi, és a most zajló tüntetéseket zavargásnak minősítette.

photo_camera Tüntetés Iránban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A tüntetések egy hete törtek ki az ország északnyugati részén egy 22 éves kurd nő, Mahsa Amini temetése után. Aminit Teheránban vette őrizetbe az erkölcsrendészet a hidzsábszabályok megsértése miatt. A fogdában úgy megverték, hogy kómába esett, majd meghalt.

Halála miatt tömegek vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és tágabb értelemben a személyi szabadságjogok korlátozása ellen. A nők kiemelt szerepet játszanak a tüntetéseken. Sokan közülük a tömegben látványosan lépnek fel a középkori öltözködési rendeletek ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt