Novák Katalin most éppen Mel Gibsonnal pózol

bulvár
2022 szeptember 25., 06:37
comments 30

Novák Katalin bármerre jár, filmsztárokba, pontosabban konzervatív/jobboldali/abortuszellenes filmsztárokba botlik. És ha már összefutottak, és valakinél van egy telefon, egy gyors képet is lőnek a fészre. Amikor nemrég Rómában járt, akkor Eduardo Verasteguival, a Sonadoras – Szerelmes álmodozók és az Acapulco szépe című szappanoperák sztárjával és Mexikó egyik vezető abortuszellenes aktivistájával hozta össze a sors.

Most pedig az Egyesült Államokban Mel Gibson színész-rendező-antiszemita botrányhőssel lőtt közös képet a köztársasági elnök.

A posztból sajnos nem derül ki, pontosan hol és milyen kontextusban készült a kép. Novák (közösségimédia-menedzsere) annyival kommentálta a képet, hogy „Találkozás egy amerikai Hazafival”, ezzel a Hazafi című filmre utalva, amelyben a Mel Gibson alakította szereplő halomra gyilkolja a gonosz vörös kabátosokat az amerikai függetlenségi háborúban*. De azt is írhatta volna, hogy találkozás egy „rettenthetetlen” amerikaival, vagy hogy „Halálos fegyver Novák Katalinnal”.

Sőt azt is, hogy találkozás Hollywood legismertebb antiszemitájával, aki közel 10 évig feketelistás volt Hollywoodban, miután 2006-ban, amikor részegen vezetett, és rendőrök megállították, arról üvöltözött, hogy a „kibaszott” zsidók okozták az összes háborút a világon, és arról faggatta az őt letartóztató rendőrt, hogy zsidó-e.

Joe Eszterhas magyar-amerikai forgatókönyvíró azt nyilatkozta a sajtónak évekkel később, hogy amikor együtt dolgoztak Mel Gibsonnal egy sorozaton, a színész azt mondta neki, hogy szerinte a holokauszt „nagyrészt baromság”. Gibson persze tagadja, hogy antiszemita lenne. Azt viszont nem tagadta bíróság előtt sem, hogy 2010-ben megütötte a barátnőjét és gyermeke anyját, Oksana Grigorievát, akinek korábban azt üvöltözte a telefonba, hogy a nő baja, ha „megerőszakol egy horda nigger”.

Mel Gibson és Novák Katalin korábban is ismerhették egymást, a színész ugyanis május végén megjelent a Political Network for Values (PNfV) nevű ultrakonzervatív, abortuszellenes szervezet budapesti konferenciáján. Mint akkor írtuk, Novák Katalin 2015-ben az igazgatótanács tagja volt, 2019-ben pedig vezetője lett a szervezetnek, amiről a köztársasági elnöki kinevezése előtt mondott le.

*A cikkben eredetileg polgárháborút háborút írtam, ami persze tévedés. De ha már Bayer Zsolt egy egész politikaelméleti esszét vezetett le a cikkemből, akkor érdemesnek tartottam ezt a hibát nemcsak javítani, hanem jelezni is, hogy ezért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.