Havi 1,4 millióért ül Varga Judit a Miskolci Egyetemet fenntartó kuratóriumban

POLITIKA
2022 szeptember 26., 05:12
comments 27

Olyan dolog történt nemrég Magyarországon, amit újságírók ritkán tapasztalnak: egy intézmény 15 napon belül, vagyis határidőre válaszolt a közérdekű adatigénylésre. Az igénylő a 24.hu volt, a portál újságírója pedig azt szerette volna megtudni, hogy mekkora tiszteletdíjat kapnak egyes egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítványok kuratóriumát vezető miniszterek. Nem minden kuratórium válaszolt, de az kiderült például, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter mennyi pénzt kap a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól: Havi 1,4 millió forintot.

Az is kiderült, hogy eddig két havi tiszteletdíjat fizettek ki a miniszternek, azelőtt ugyanis nem vette föl a kuratóriumi elnökségért járó fizetését. Pedig a miniszteri fizetését nemrég emelte föl Orbán Viktor havi bruttó 1,9 millióról 2,6 millió forintra.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A kuratóriumi tagok 1,2 millió forintot kapnak a munkájukért. Így ennyit keres Veres Pál, Miskolc polgármestere, az egyetlen ellenzéki politikus, akit beválogattak a kuratóriumokba. Korábban ő sem vette föl a tiszteletdíját, de Vargához hasonlóan a nyáron ő is meggondolta magát.

A portál arra is kíváncsi lett volna, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter mennyit kap az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól a kuratóriumi elnöki munkájáért, de onnan még nem jött válasz.

A vagyonkezelő alapítványok kuratóriuma Brüsszelben is téma volt az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti, a ki nem fizetett uniós forrásokról szóló egyeztetéseken. A kormány nemrég javaslatot is tett arra, hogy szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat vezet be a kuratóriumi tagoknál, Navracsics Tibor viszont mindenkit hamar megnyugtatott, hogy ettől még a miniszterek maradnak a kuratóriumokban. Ő maga vezeti a veszprémi Pannon Egyetem kuratóriumát, Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Széchenyi Egyetem kuratóriumában, Lázár János pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alapítványának kuratóriumában ül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt