Navracsics: nem távoznak a miniszterek a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumából

POLITIKA
2022 szeptember 20., 06:47

Ezt nem várja el a Bizottság, Nyugat-Európában is számos példa van ilyesmire, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember

- válaszolta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ATV-ben arra a kérdésre, hogy a különböző politikusoknak - így Navracsics Tibornak is - le kell-e mondaniuk a közalapítványi kuratóriumi tisztségükről.

Navracsics Tibor például a veszprémi Pannon Egyetem alapítvány kuratóriumának elnöke, míg Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Nem biztos, hogy az EB valóban így gondolja, ugyanis a bizottsági levelekben világosan benne van, hogy képviselő, miniszter nem befolyásolhatja kuratóriumi oldalról a beszerzéseket, azaz nem vehet részt pénzt érintő döntésekben.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A hétfő este benyújtott módosító javaslat szerint mostantól a vagyonkezelő alapítványokat konkrétan is nevesíteni kell a közbeszerzési törvényben a közbeszerzési ajánlatkérők között, így véletlenül sem kaphatnak mentességet. Valamint szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznának az alapítványok pártkáderekkel telepakolt döntéshozó szerveire is.

A következő törvénycsomagot pedig pénteken tervezik beadni, abban benne lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról szóló javaslat is. A tárgyalások során a Bizottsággal arra jutottak Navracsics szerint, hogy az EB szerint nagyobb garanciát jelent, ha ez nem a kormányhoz kötődően létezik, hanem az integritási hatósághoz, ezért egy új szabályozást hoztak róla - hangzott el az ATV-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.