Megszavazták az azonos neműek házasságát Kubában

külföld
2022 szeptember 26., 14:52

Legalizálták a melegházasságot és az örökbefogadást Kubában az új családtörvényről szóló népszavazás után – írja a BBC. A vasárnapi népszavazáson kétharmados többség szavazott arra, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, örökbe fogadhassanak, és a béranyaságot is engedélyezték a kommunista országban.

A hétfői előzetes eredmények szerint akár a 66 százalékot is elérheti az igenek aránya, a törvény módosításához pedig a választók 50 százalékának jóváhagyása szükséges. A népszavazásra egyébként súlyos energiaválság idején került sor, több millió ember maradt áram nélkül a szigeten.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Nagy pillanat is lehetne ez Kuba számára, ahol ötven évvel ezelőtt a melegeket még munkatáborba küldték, sokan mégis visszásnak tartják az új törvényt. Pár napja Tóth-Szenesi Attila írt a 444-en arról, hogy még a melegek és melegjogi aktivisták sem feltétlenül örültek a törvényjavaslatnak, sokan inkább nemmel voksoltak, hogy szavazatukkal ne legitimálják az ország diktatórikus rendszerét. Kubában egypártrendszer van, rendszeresek az állam által elkövetett visszaélések, jogtalan bebörtönzések, kínzások, tisztességtelen perek és utazási korlátozások.

Sokan azért is kritizálták a népszavazást, mert szerintük a kormány nem mer saját hatáskörben törvényt hozni egy olyan alapvető jogról, mint az azonos neműek házassága, ehelyett az állampolgárokra hárítja a felelősséget. Egyes nézetek szerint az új szabály inkább csak amolyan kirakattörvény, a Nyugatnak szóló üzenet, és persze figyelemelterelés Kuba változatlanul pocsék gazdasági helyzetéről, a romló életkörülményekről..

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.