Megszavazták az azonos neműek házasságát Kubában

külföld
2022 szeptember 26., 14:52

Legalizálták a melegházasságot és az örökbefogadást Kubában az új családtörvényről szóló népszavazás után – írja a BBC. A vasárnapi népszavazáson kétharmados többség szavazott arra, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak, örökbe fogadhassanak, és a béranyaságot is engedélyezték a kommunista országban.

A hétfői előzetes eredmények szerint akár a 66 százalékot is elérheti az igenek aránya, a törvény módosításához pedig a választók 50 százalékának jóváhagyása szükséges. A népszavazásra egyébként súlyos energiaválság idején került sor, több millió ember maradt áram nélkül a szigeten.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Nagy pillanat is lehetne ez Kuba számára, ahol ötven évvel ezelőtt a melegeket még munkatáborba küldték, sokan mégis visszásnak tartják az új törvényt. Pár napja Tóth-Szenesi Attila írt a 444-en arról, hogy még a melegek és melegjogi aktivisták sem feltétlenül örültek a törvényjavaslatnak, sokan inkább nemmel voksoltak, hogy szavazatukkal ne legitimálják az ország diktatórikus rendszerét. Kubában egypártrendszer van, rendszeresek az állam által elkövetett visszaélések, jogtalan bebörtönzések, kínzások, tisztességtelen perek és utazási korlátozások.

Sokan azért is kritizálták a népszavazást, mert szerintük a kormány nem mer saját hatáskörben törvényt hozni egy olyan alapvető jogról, mint az azonos neműek házassága, ehelyett az állampolgárokra hárítja a felelősséget. Egyes nézetek szerint az új szabály inkább csak amolyan kirakattörvény, a Nyugatnak szóló üzenet, és persze figyelemelterelés Kuba változatlanul pocsék gazdasági helyzetéről, a romló életkörülményekről..

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt