Orbán: Akkor lesz vége az élelmiszerárak emelkedésének, amikor a szankcióknak

belföld
2022 szeptember 26., 16:44
comments 15

Azonnali kérdésekre válaszol a miniszterelnök a parlament őszi nyitónapján. Elsőként Kálmán Olga, a DK képviselője kérdezett Orbán Viktortól.

„Miniszterelnök Úr, ön sok minden más mellett az elmúlt 12 évben tönkre tette a forintot” - kezdte az egykori műsorvezető. Felszólalásában felidézte, hogyan lett a 2010-es 270 forintos euróárfolyam mára 400 forint körüli szinten. Orbán fejéhez vágta az alapvető élelmiszerek drágulását. „Az Eurostat kutatása szerint Magyarország az élelmiszerdrágulás világrekordere” – mondta Kálmán – „Ön tette ezt a magyarokkal.” A kérdése pedig az volt: mikor lesz ennek már vége?

Kálmán Olga
photo_camera Kálmán Olga Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Arra a kérdésre, hogy mikor lesz vége az élelmiszerárak emelkedésének, az a válaszom, hogy akkor, amikor a szankcióknak. Amint vége van a szankcióknak, azonnal csökkenni fognak az éelmiszerárak” – kezdte Orbán, majd a forint gyengülése kapcsán azt mondta, a DK politikusai voltak kormányon akkor, amikor a devizahitelek eladósítoták a magyarokat.

„Óvatosabban rója fel a kormánynak a forint gyengeségét, tekintettel arra, hogy az önök által összehozott deviza-csődtömeget a 2010-ben alakult magyar kormányak kellett eltakarítania” - mondta erről Orbán. A miniszterelnök szerint ma a dollár erősödik az euróval szemben, ez okozza a forint gyengülését is.

Az élelmiszerdrágulásnak „akkor lesz vége, ha vége lesz az Orbán-kormánynak” - ezt válaszolta Kálmán Olga Orbánnak. A DK képviselője szerint az ő jövendő, egymásra figyelő kormányuk majd rendbe teszi az országot.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha kilövik az ember szemét” – lőtt vissza Orbán.

Az MSZP-s Molnár Zsolt kérdezett másodikként Orbántól. A paksi atomerőmű szerinte többet termel, mint amit a lakosság felhasznál, ezért nem indokolja semmi az áramár emelését még az átlagfogyasztás felett sem. „Azt kérjük, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy álljon vissza a 36,6 forintos áramdíjra az áramár. Hisz ez nem minősül sarcnak” - mondta.

Molnár Zsolt érkezik az MSZP választmányi ülésére a Kispesti Munkásotthon Mûvelődési Házba (KMO) 2018. április 21-én.
photo_camera Molnár Zsolt érkezik az MSZP választmányi ülésére a Kispesti Munkásotthon Mûvelődési Házba (KMO) 2018. április 21-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Egészen úgy hangzott, mint egy kormánypárti hozzászólás, de most nincs üresedés a kormányban” - hozta zavarba Molnárt Orbán a válaszában. A miniszterelnök szerint az unió miatt kell összekötni a gáz és az áram árát. Szerinte amúgy Paks nem fedezi, csak a lakossági fogyasztás harmadát, de majd ha meglesz Paks 2, akkor jobb lesz minden.

Lukács László György, aki most a Jobbik frakcióvezetője az energiaválság hullámaiban bezáró vendéglátóipari és más üzeletekről kérdezett. Egészen pontosan arról, hogy miért nem kapnak támogatást a legkisebb vállalkozások, akik a megnövekedett rezsi miatt bezárásra kényszerülnek. „Az a helyzet, hogy lehet, hogy az ön egyik kedvenc étterme épp azt fontolgatja, hogy bezár” - így Lukács.

Lukács László György (jobbra)
photo_camera Lukács László György (jobbra) Fotó: Németh Dániel

Indítanak egy 200 milliárd forintot meghaladó támogatási programot a kisvállalkozásoknak, lesz támogatás a nagy vállalkozásoknak, de ez még nem indult el és ha kell, munkavédelmi akciótervet is indítanak, de erre még nincs szükség – ez a válasza Orbánnak.

Az Európai Unió miatt nem lehet fixáras gázszerződést kötni az oroszokkal – válaszolta Orbán már Tordai Bence párbeszédes képviselő kérdésére, ami a nemrég megkötött hosszútávú orosz-magyar gázszerződést firtatta. A miniszterelnök szerint is jobb lenne egy ilyen, de uniós direktívák szerint semmilyen szereplővel nem köthettek ilyet. „Azt ígérte a maga Vlagyimir barátja, hogy ötödáron fogjuk kapni a gázt” - válaszolta viszon Tordai, aki úgy tudja, 108 százalékos árat fizetünk ehelyett.

Tordai Bence középen
photo_camera Tordai Bence középen Fotó: Németh Dániel

Decemberben, a jövő évi költségvetés véglegesítésekor új családtámogatási programokat szeretne meghirdetni Orbán, derült ki Dúró Dórának adott válaszából. Ebből adott is egy előzetest:

Ha egy fiatal nő vállalja, hogy megszül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor továbbra sem kell SZJA-t fizetnie, ahogy 25 éves korig most minden fiatalra vonatkozik ez a kedvezmény.A szélerőművek engedélyezése, a napenergia felhasználására vonatkozó adó eltörlése, országos épületszigetelési program és klímabérlet bevezetése – ezeket ajánlotta az azonnali kérdésbe burkolt tanácsában Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetője a miniszterelnöknek.

Kanász-Nagy Máté
photo_camera Kanász-Nagy Máté Fotó: Németh Dániel/444

A szélerőművek kérdésében Palkovics Lászlóhoz irányította az ellenzéki képviselőt, a napenergia adózásáról pedig azt mondta Orbán, a rezsicsökkentés fenntartásához szükség van még rá. A többi kérdést nem érintette.

Mégis mit képzel Miniszterelnök Úr? - ez a DK-s Varju László azonnali kérdésének címe. A barátságtalan felütés ellenére az ő felszólalása is csupa tanácsot takart a kormány számára. Szerinte

  • be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat a január 1-i szinten,
  • meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményesen adható gáz és áram mennyiségét,
  • be kell vezetni a rezsimoratóriumot, hogy ne lehessen kikapcsolni a tartozóknál a szolgáltatást,
  • csökkenteni kell a gáz- és az áramár ÁFÁ-ját öt százalékra.

Varju szerint ezt tenné egy tisztességes kormány.

Varju László
photo_camera Varju László

Orbán szerint egész Európában a legmagasabb támogatást az energiaárakon keresztül a magyar kormány adja a családoknak. „Az összes tanácsát meghallgattam és csak az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy amikor kormányon voltak, épp az ellenkezőjét csinálták” - mondta. A DK-s interpelláció után ki is ment a teremből, több kérdés nem lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.