A NATO és Belgrád is új magyar nagykövetet kap

POLITIKA
2022 szeptember 27., 05:12

Balogh István volt helyettes államtitkár lesz Magyarország NATO-nagykövete Brüsszelben, Magyar József volt helyettes államtitkár pedig Belgrádban kap nagyköveti megbízást - tudta meg a hvg.hu. Hivatalosan ebből csak annyi tudható egyelőre, hogy kedden az Országgyűlés külügyi bizottsága két nagykövetjelöltet hallgat meg zárt ülésen.

Szijjártó Péter 2019-ben Zágrábban, balról Magyar József akkori zágrábi nagykövettel, aki most Belgrádba készül.
photo_camera Szijjártó Péter 2019-ben Zágrábban, balról Magyar József akkori zágrábi nagykövettel, aki most Belgrádba készül. Fotó: KKM/Burger Zsolt/MTI/MTVA

A lap információi szerint a 38 éves Balogh István a NATO brüsszeli központjában vezeti majd Magyarország állandó képviseletét, Nagy Zoltánt öt év után váltja a poszton. Az új jelölt 2014 óta dolgozott a külügyi tárcánál, 2018-ban nevezték ki biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkárrá és politikai igazgatóvá. Posztjáról július 31-i hatállyal „más fontos megbízatására tekintettel” mentették fel.

Az 55 éves Magyar József 2020-tól 2022-ig volt az európai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Nagy tapasztalata van a balkáni országokkal: korábban volt szerb, macedón és horvát referens, több időszakban dolgozott a zágrábi nagykövetségen, majd horvátországi nagykövet is volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.