A víz az új kokain Mexikóban

bűnügy
2022 szeptember 27., 16:59
comments 2
  • Chihuahua mexikói állam hegyei között, egy kanyon mélyén – olyan helyen, ami csak öszvérrel vagy gyalog közelíthető meg – a helyiek több mint nyolc éve nem láttak tele egy folyót, ami mostanra a hírhedt Sinaloa drogkartell ellenőrzése alá került.
  • „Itt mindennek van tulajdonosa. Folyóknak, patakoknak, tavaknak, mindennek… főleg a víznek” – mondta el a Vice-nak a kartell régiós középszintű parancsnoka, aki azt kérte, hogy nevezzék El Señornak.
  • Tavaly, amikor az ország történetének legrosszabb aszálya alatt több ezer helyi gazdálkodó (köztük sok őslakos raramuri) elveszítette a termését, a Sinaloa kartell új üzleti lehetőséget látott: a víz ellenőrzését és elosztását.

Öntözés és terítés

A kartell vízszállító teherautók, csővezetékek és egy sereg őrszem segítségével szippantja a vizet tavakból, folyókból és patakokból az északi Chihuahua állam hegyeiben. Az üzleti modell kettős: a kartell öntözi a saját kender- és mákföldjeit, közben viszont brókerként a szárazságtól gyötört gazdálkodókat, szállodákat és más helyi vállalkozásokat is ellátja vízzel.

A víz köré épült az új feketepiac Észak-Mexikóban, mivel a klímaváltozás távol tartja a szezonális esőt. „A víz most értékes eszköz számunkra, és ahogy egyre szűkösebb lesz, annál többet fogunk küzdeni azért, hogy elegendő legyen” – mondta El Señor.

A hatóságok szerint júliusban fegyveresek eltérítettek egy teherautót, ami Guadalupén áthaladva több mint 10 ezer liter vizet szállított 1600 tartályban. Az északi Nuevo Leon államban lévő település lakói most a szárazság és a vízhiány miatt két hónapig víz nélkül maradnak.

Szárazság a Nuevo Leon-i Santiagóban július 4-én.
photo_camera Szárazság a Nuevo Leon-i Santiagóban július 4-én. Fotó: Alfredo Estrella/AFP

De a szárazság Chihuahua vidéki régióit sújtotta a legrosszabbul. 2021 nyarán az állam bejelentette, hogy a történelem során először a termés 100 százaléka „teljesen elveszett” a klímaváltozás miatt, így több mint 22 ezer helyi gazdálkodó él rendkívül szegényen.

Idén viszont nemrég eleredt az eső. A Nyugati-Sierra Madre hegyein korábban június végén és egész júliusban voltak szezonális záporok, de idén csak szeptemberben kezdődtek az esőzések. Bár ezek a záporok pillanatnyi segítséget hoznak a növényeknek, kevesek lesznek az állam kiszáradt víztárolóinak feltöltéséhez és a megfelelő kukoricatermés eléréséhez.

Csövek és fegyverek

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.