A víz az új kokain Mexikóban

Lezárt tartalom a Kör tagjainak bűnügy
2022 szeptember 27., 16:59
comments 2
  • Chihuahua mexikói állam hegyei között, egy kanyon mélyén – olyan helyen, ami csak öszvérrel vagy gyalog közelíthető meg – a helyiek több mint nyolc éve nem láttak tele egy folyót, ami mostanra a hírhedt Sinaloa drogkartell ellenőrzése alá került.
  • „Itt mindennek van tulajdonosa. Folyóknak, patakoknak, tavaknak, mindennek… főleg a víznek” – mondta el a Vice-nak a kartell régiós középszintű parancsnoka, aki azt kérte, hogy nevezzék El Señornak.
  • Tavaly, amikor az ország történetének legrosszabb aszálya alatt több ezer helyi gazdálkodó (köztük sok őslakos raramuri) elveszítette a termését, a Sinaloa kartell új üzleti lehetőséget látott: a víz ellenőrzését és elosztását.

Öntözés és terítés

A kartell vízszállító teherautók, csővezetékek és egy sereg őrszem segítségével szippantja a vizet tavakból, folyókból és patakokból az északi Chihuahua állam hegyeiben. Az üzleti modell kettős: a kartell öntözi a saját kender- és mákföldjeit, közben viszont brókerként a szárazságtól gyötört gazdálkodókat, szállodákat és más helyi vállalkozásokat is ellátja vízzel.

A víz köré épült az új feketepiac Észak-Mexikóban, mivel a klímaváltozás távol tartja a szezonális esőt. „A víz most értékes eszköz számunkra, és ahogy egyre szűkösebb lesz, annál többet fogunk küzdeni azért, hogy elegendő legyen” – mondta El Señor.

A hatóságok szerint júliusban fegyveresek eltérítettek egy teherautót, ami Guadalupén áthaladva több mint 10 ezer liter vizet szállított 1600 tartályban. Az északi Nuevo Leon államban lévő település lakói most a szárazság és a vízhiány miatt két hónapig víz nélkül maradnak.

photo_camera Szárazság a Nuevo Leon-i Santiagóban július 4-én. Fotó: Alfredo Estrella/AFP

De a szárazság Chihuahua vidéki régióit sújtotta a legrosszabbul. 2021 nyarán az állam bejelentette, hogy a történelem során először a termés 100 százaléka „teljesen elveszett” a klímaváltozás miatt, így több mint 22 ezer helyi gazdálkodó él rendkívül szegényen.

Idén viszont nemrég eleredt az eső. A Nyugati-Sierra Madre hegyein korábban június végén és egész júliusban voltak szezonális záporok, de idén csak szeptemberben kezdődtek az esőzések. Bár ezek a záporok pillanatnyi segítséget hoznak a növényeknek, kevesek lesznek az állam kiszáradt víztárolóinak feltöltéséhez és a megfelelő kukoricatermés eléréséhez.

Csövek és fegyverek

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt