Azért siethet annyira Oroszország a megszállt ukrán területek annektálásával, hogy már ott is sorozhasson

külföld
2022 szeptember 27., 13:14
comments 7

Az orosz megszállók szeptember végén sietve, a szabad és tisztességes szavazásnak még csak a látszatára se adva "népszavazásokat" bonyolítottak le Ukrajna megszállt megyéiben azok kiválásáról, illetve Oroszországhoz csatolásáról. Az eseményt még kamu népszavazásnak is túlzás nevezni, az orosz megszálló erők lényegében fegyverrel kényszerítették véleménynyilvánításra a megszállt területek lakóit - és ezt most nem átvitt értelemben értjük, hanem konkrétan gépfegyveres katonák kísérgették a lakosságot ajtóról ajtóra járva személyesen felkereső szavazóbiztosokat, akik előtt nyíltan kellett szavazni.

Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint 2000 embert soroztak be a „részleges” mozgósítással.
photo_camera Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel 2022. szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint kétezer embert soroztak be a "részleges" mozgósítás során. Fotó: STRINGER/AFP

Pedig szeptember elején, az ukránok herszoni és harkivi offenzívája után még arról volt szó, hogy az eredetileg szeptember 11-re tervezett szavazásokat határozatlan időre elnapolták. Hogy mire a nagy sietség, arra eddig az volt a magyarázat, hogy a területek gyors Oroszországhoz csatolása talán elrettentheti a nyugati szövetségeseket Ukrajna felfegyverzésétől, mivel a nyugati fegyvereket így, legalábbis Oroszország értelmezése szerint orosz területek ellen, vagy konkrétan orosz területeken vetnék be.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.