Éppen az olaszok ellen találták ki a bevándorlásellenességet, mint politikai csodafegyvert

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Történelem
2022 szeptember 27., 07:21
comments 1

A nyugat-európai szélsőjobboldal az Olasz Testvérek vasárnapi győzelmével olyan pozíciót szerzett magának, amiről jó ötven évvel ezelőtt még csak nem is álmodott.

A nyugati szélsőjobb támogatottsága 1970-ben az országokat összeadva sem érte el a tíz százalékot.

  • Franciaországban a Nemzeti Tömörülést majd csak két évvel később alapítja meg Jean-Marie Le Pen.
  • Olaszországban az Olasz Testvérek egyik előképének tekintett Olasz Szociális Mozgalom egy 4,5 százalékos párt volt 24 képviselővel a 630 tagú képviselőházban.
  • A náci gyökerű Német Nemzeti Demokrata Pártra a szavazók 3,6 százaléka adta a voksát, se előtte, se utána nem szerepeltek ilyen jól.
  • A brit Nemzeti Front az 1970-es választáson tíz választókörzetben tudott jelöltet állítani, rájuk összesen 11 449 ember szavazott.

Látta a jövőt?

Egy ilyen politikai klímában sikerült óriási áttörést elérnie és a nyugat-európai - ma így mondanánk - populistáknak utat mutatnia egy svájci politikusnak, James Schwarzenbachnak. Azt talán túlzás lenne állítani, hogy előre látta a jövőt, de tény, egy olyan problémát sikerült 1970-ben a svájci belpolitika fősodrába állítani, amiről mindenkinek volt véleménye: a bevándorlást.

Politikai tevékenysége bizonyos fokig az írói munkássága része volt - irdatlan mennyiségű iratanyagot hagyott hátra a protestánsból lett katolikus Schwarzenbach. Nem volt tőrőlmetszett náci, de Hitler hatalomra jutása után tüntetett egy Németországból menekülni kényszerült kabarécsoport fellépése ellen, kiadóvezetőként antiszemita irodalmat is terjesztett, és nem állt tőle távol az összeesküvés-elméletekben való hit, illetve ő maga is részt vett azok gyártásában és terjesztésében.

photo_camera Schwarzenbach 1970-ben, politikai pályafutásának csúcsán Fotó: STR/KEYSTONE

A második világháború utáni nyugat-európai gazdaságok felfuttatásában hatalmas szerepük volt a vendégmunkásoknak. A szegényebb országokból jöttek, Svájcba például túlnyomórészt olaszok, de voltak szép számmal spanyolok, görögök, (akkor még) jugoszlávok, törökök és portugálok. Leegyszerűsítve: ők voltak azok a jórészt szakképzetlen munkavállalók, akik elvégezték azt a munkát, amit a svájciak már nem.

300 ezer embernek kellett volna csomagolni

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt